Veliki broj ptica pogodjen u oluji. Povređene rode u selima, ZOO Planet zbrinjavao…

Foto: Slobodan Marković

Nevreme kakvo se ne pamti u skorije vreme, a koje je juče pogodilo Srbiju, nije zaobišlo ni životinje, a posebno ptice. Kako kažu u Udruženju ZOO Planet, telefoni su se usijali, gradjani su vreme obaveštavali Udruženje gde je koja ptica povređena. Tome u prilog svedoče i tužne slike iz Donjeg Međurova, gde su se srušila dva gnezda belih roda.

“Na teren smo izašli zajedno sa Ivanom Medenicom, ornitologom Zavod za zaštitu prirode Srbije kako bismo zajedničkim snagama sanirali posledice. Gnezdo koje je palo sa dimnjaka imalo je tri mladunca od kojih smo dva vratili u improvizovano gnezdo na krovu kuće, gde su im se roditelji pridružili kroz par minuta. Treći mladunac je bio vidno pod stresom, srećom bez povreda, tako da je trenutno na oporavku u Zoo Planetu” naglašavaju u ovom Udruženju.

Rode iz drugog gnezda nisu imale tu sreću. Tamo je jedini mladunac nastradao od pada sa krova, dok je jedna odrasla jedinka imala otvoren prelom noge i operisana je, zahvaljujući veterinarima iz ambulante Radoš vet.

“Takođe se nalazi na oporavku u Udruženju ZOO planet. Nadamo se da će uspeti krajem leta da se pridruži ostalim rodama i krene put Afrike.” dodaju iz ZOO Planeta.