Šta je tačno superćelijska oluja koja će zahvatiti Srbiju od danas do subote uveče: RHMZ izdao upozorenje

Munja iznad Niša Foto: Marko Mladenović
Munja iznad Niša Foto: Marko Mladenović

Republički hidrometeorološki zavod objavio je upozorenje da oblast od Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata od danas do subote uveče očekuje jaka grmljavinska aktivnost.

Razvoji superćelijskih oblaka lokalno će biti veoma snažni i brzopokretni, premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku, uz pojavu krupnog grada (5 centimetara u prečniku) i uz kratkotrajno olujne (24 m/s), izolovano i orkanske (28 m/s) udare vetra u zoni najintenzivnijih oblaka, piše na sajtu RHMZ.

Kako se ističe, tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine samih nepogoda unapred je teško odrediti, piše Danas.rs.

Šta je superćelijska oluja?

Superćelijske oluje često uzrokuju velika zrna grada, snažan vetar i tornada.

Nik Viltgen, meteorolog portala Weather.com, objasnio je o čemu se zapravo radi.

„Superćelijsku grmljavinsku oluju karakterišu postojane i snažne rotirajuće uzlazne struje. Ove oluje nastaju u nestabilnoj vazdušnoj masi, a nužan uslov za njihov nastanak je pomeranje vetra po visini. Obično pri tlu duvaju južni ili jugoistočni vetrovi, a u višim slojevima zapadni ili jugozapadni. Ovakva kombinacija vetrova po slojevima izaziva horizontalno rotirajuće kretanje vazduha u donjim slojevima troposfere. Isto to brzo uzdižuće kretanje vazduha koje pravi oluju, horizontalnu rotaciju vazduha pretvara u vertikalnu, a ta rotacija je često spektakularno vidljiva u strukturi ovog zastrašujućeg oblaka“, prenosi crometeo.hr.

On dodaje i da struktura superćelijske oluje omogućava da kiša ili grad padaju prilično daleko od izvora toplog i nestabilnog vazduha koji hrani čitav sistem.

„Te oluje se ne guše u svom vlastitom hladnom vazduhu, već u nekim slučajevima mogu da se gotovo netaknute održavaju satima, prekrivajući desetine, nekada i stotine kilometara površine ispod sebe. Superćelijske oluje često uzrokuju velika zrna grada, snažan vetar i tornada.“