Vakcinacija rizičnih grupa građana u Urgentnom centru. Perišić: Prevazišli smo kapacitete za ovaj vikend

vakcinacija rizičnih grupa građana
Foto: UKC Niš, arhiva

Kako je ranije najavljeno, ovog vikenda će se u Urgentnom centru UKC-a vršiti vakcinacija rizičnih grupa građana. Prema rečima direktora UKC-a Zorana Perišića, prevaziđen je kapacitet za ova dva dana. Istakao je da će se imunizacija obavljati i narednog vikenda.

Ovog vikenda počela je vakcinacija rizičnih grupa građana iz Nišavskog, Topličkog, Jablaničkog, Pčinjskog, Pirotskog i Timočkog okruga.

Direktor UKC-a, Zoran Perišić kaže za RTS da će vakcinaciju rizičnih grupa vikendom organizovati sve dok bude bilo interesovanja.

“Za današnji dan smo već odavno prevazišli kapacitete za ova dva dana, tako da ćemo sigurno raditi i naredni vikend”, ističe doktor Perišić.

Kaže da se pravi fama oko vakcina i rizika i da je za pacijente koji imaju komorbiditete važno da dobiju vakcinu.

“Oni će biti ugroženiji ukoliko dobiju koronu. To što imate hipertenziju, dijabetes, ugrađene stentove, veštačko koleno ili kuk, to sve može da bude razlog više da u slučaju bolesti prođete gore. Zato ne oklevajte, dođite i vakcinišite se”, apeluje doktor Perišić.

Građani su prilikom imunizacije pod „budnim okom“ epidemioloških i anestezioloških timova. U svakom trenutku, za konsultacije, ukoliko to bude potrebno, dostupni su i hematolozi.

Svako od vakcinisanih građana će, nakon primanja vakcine, sat vremena provesti u Urgentnom centru. Tu će im biti obezbeđena kompletna medicinska pomoć, ako se ukaže potreba.

Iz UKC Niš naglašavaju da je manji rizik od alergijske reakcije, nego od teške kovid kliničke slike. Veliki broj ljudi je, kako kažu, iz predostrožnosti vraćen sa punktova za vakcinaciju, zbog alergije na penicillin ili neku vrstu hrane.

“Pridružene bolesti, visok krvni pritisak, dijabetes, maligne bolesti, nisu kontraindikacije, već razlog više da se neko vakciniše, jer je u riziku da dobije tešku kliničku sliku”, rekao je  Perišić.

Zainteresovani građani iz Nišavskog, ali i pet okruga termin mogu da zakažu putem telefona 066/805-15-47.

 

Global Digital Clinik