Vakcinacija protiv korona virusa: Da li biste primili vakcinu kako biste mogli da putujete?

vakcinacija protiv korona virusa
Foto: Ilustracija, Pixabay

Vakcinacija protiv korona virusa sve je izvesnija. Iako neće biti obavezna za sve, izgleda da će ipak postojati neki uslovi. Jedan od njih mogao bi biti obavezna vakcina za one koji žele da putuju.

Vakcinacija protiv korona virusa mogla bi biti obavezna za one koji žele na međunarodna putovanja, prenosi portal flynaissus. Ovo su izjavili neki od vlasnika avio-kompanija, velikih hotela i odmarališta, najvećih globalnih kompanija. To najavljuju i svetski državnici, poput britanskog premijera Borisa Džonsona i kineskog lidera Si Đinpinga.

Direktor australijske avio-kompanije “Qantas” Alan Džojs izjavio je da ta kompanija planira da uslov za ukrcavanje na međunarodne letove bude obavezna vakcinacija putnika, a obelodanio je i da će slična politika biti usvojena širom sveta.

“Taj uslov možda neće biti potreban za domaća avio-putovanja, ali za međunarodne letove svakako hoće. Tu nema nikakve dileme. Obavezna vakcinacija postaće nova stvarnost za međunarodne putnike svuda na planeti”, dodao je Džojs.

Kineski predsednik Si Đinping, govoreći na samitu G20 prošle sedmice, je predložio uvođenje globalno priznatih zdravstvenih QR kodova, rekavši da će to pomoći da se obnove međunarodna trgovina i putovanja.

O specijalnim KOVID pasošima govorio je i Boris Džonson, predstavivši njihovo uvođenje kao već razrađen plan britanske vlade. On to nije povezao samo s vakcinacijom, nego i s masovnim testiranjem građana. Oni koji su negativni dobili bi neku vrstu posebnih dozvola da mogu da idu na posao, izlaze gde hoće i nastave sa koliko-toliko normalnim životom. Svi drugi bi morali u izolaciju.

U međuvremenu, vlasnici i uprave nekoliko kompanija koje globalno posluju založili su se da samo vakcinisani mogu da rade u kancelarijama, dok bi ostali radili od kuće (pretpostavljamo uz manju platu, za šta postoje inicijative u mnogim zemljama, a u Nemačkoj je takva odredba već stupila na snagu). Iako ovako rigidan stav još nije zvanično zaživeo, ne treba sumnjati da će do toga doći čim vakcina bude masovno dostupna.

Izvor: flynaissus

Dostava hrane u Nišu