Uvođenje novih mera zbog porasta broja zaraženih: Ponovo zaseda Krizni štab

krizni štab
Foto: Arhiva. Tanjug / Politika

Uvođenje novih mera zbog porasta broja zaraženih, danas će biti razmatrano na sednici Kriznog štaba.

Uvođenje novih mera sprovodiće se na teritorijama na kojima ima najviše zaraženih. Za sada su to Beograd, u kojem ima dve trećine od ukupno zaraženih, Užice i Vranje. Mere su već uvedene u Kragujevcu i Novom Pazaru, gde je i proglašena vanredna situacija.

Za sada se pretpostavlja da će biti ograničen rad klubova, splavova, kafića i restorana. Na sednici će se razmatrati ponovo zatvaranje ili ograničavanje rada vrtića, proslave mature i rekreativne nastave će najverovatnije biti zabranjene. Ono što je sigurno je da neće biti karantina i proglašenja vanrednog stanja na teritoriji cele zemlje.

S obzirom na to da su prenosioci uglavnom mlade osobe, Krizni štab smatra da će ograničavanje rada ugostiteljskih objekata uticati na smanjenje širenja.

Podsetimo, Krizni štab je prošle nedelje, zbog porasta broja zaraženih, već zasedao i doneo neke mere koje se tiču nošenja maski i socijalne distance.

Nošenje maski  je obavezno u svim zatvorenim prostorima. To uključuje javni prevoz, prodavnice, tržne centre, restorane i javne institucije. Broj ljudi u zatvorenom prostoru ponovo je ograničen, dozvoljeno je da jedna osoba bude na površini on 3 kvadratna metra. Na otvorenim prostorima preporučena je socijalna distanca od 1,5 metar. Posete bolnicama su zabranjene

 

Od registrovanja prvog slučaja u Srbiji prošlo je skoro četiri meseca, i ovo je 17. nedelja borbe protiv korona virusa. Trenutno ima 1312 aktivnih slučajeva, a od 28. do 29. juna prisustvo virusa potvrđeno je kod 254 osobe.

Borba sa virusom je na duge staze, nema govora da će nas napustiti

Dostava hrane u Nišu