Borba sa virusom je na duge staze, nema govora da će nas napustiti

tajnih dočeka
Predrag Kon

Borba sa virusom je na duge staze, nema govora da će nas napustiti, stav je epidemiologa Predraga Kona.

Borba sa korona virusom je na duge staze i građani treba da shvate da svako okupljanje, naročito u zatvorenim prostorima, predstavlja rizik. “Mi smo u proglašenoj epidemiji koja je sama po sebi vanredna situacija. Ne možemo pustiti da se virus prenosi bez ikakve kontrole”, rekao je on.

Što se ponovnog uvođenja mera zatvaranja tiče, one nisu opcija zbog ekonomije. Prema tome, sva odgovornost je na ljudima i njihovom ponašanju. „Ja bih sve zatvorio, to je najlakše da se reši ali to nije moguće”, kaže Kon.

Imunolog Srđa Janković smatra da se situacija sa korona virusom u Srbiji pogoršava i da postoji potencijalno novo razbuktavanje epidemije. Istaknuvši da je zbog toga neophodno rigorozno sprovoditi mere.

Podsetimo, prema poslednjem izveštaju u Srbiji ima 954 aktivnih slučajeva, dok se u periodu od 24. do 25. juna broj obolelih povećao za 137.

Ukoliko imate simptome, ovo je procedura koju treba pratiti

Građani koji imaju simptome respiratornih infekcija ili simptome oboljevanja od Covid-19 (povišena temperatura, kašalj, bol u grlu) treba da se najpre jave u posebnu ambulantu (kovid ambulanta) matičnog doma zdravlja.

U tim ambulantama će svakome sa navedenim simptomima biti urađena dijagnostika, odnosno rentgenski pregled pluća, krvna slika, izmerena temperatura, urađen brzi test. Tek nakon toga, i uz konsultaciju sa lekarima iz doma zdravlja, građani treba da se jave u trijažnu službu, gde će lekari navedenih zdravstvenih ustanova odrediti dalji način lečenja.

Prethodnih dana zabeležen je povećan broj građana koji su direktno dolazili u prijemnu ambulantu Klinike za infektivne i tropske bolesti, i to bez ikakvih simptoma ili sa simptomima drugih oboljenja.

Stoga je važno da svi kovid suspektni građani, poštuju ovu proceduru i prvi pregled obave u svom domu zdravlja, navodi se na sajtu covid19.rs.

Dostava hrane u Nišu