U Srbiji zaraženo još 109 osoba, preminuo 1 pacijent: Ovo je 7 novih mera kriznog štaba

registrovano najviše
Foto: Ilustracija

Prema poslednjim informacijama u Srbiji je zaraženo još 109 osoba, a jedna je preminula. U poslednja 24 sata testirano je 6.025 osoba.

Nove mere kriznog štaba

Na današnjem Kriznom štabu koji se bori protiv korona virusa doneta je odluka da ubuduće brze testove na COVID 19 rade i privatne laboratorije, javlja Telegraf.rs.

– Brze testove će moći da sprovode i registrovane privatne laboratorije uz saglasnot i sertifikat Ministarstva zdravlja – navodi izvor tog portala.

U vezi sa testiranjem doneta je još jedna odluka, a to je da će testiranje na lični zahtev raditi laboratorija u Batajnici, koja će imati rok od 48 sati da izda rezultat.

Članovi su na današnjem zasedanju uveli i obavezu nošenja maski u gradskom i međugradskom prevozu. Preporučeno je da se one nose i maltene budu obavezne i prilikom odlaska u banke, poštu, svaku javnu ustanovu…

Vlada Srbije je potvrdila ovu odluku Kriznog štaba da je od danas obavezno korišćenje zaštitnih maski u gradskom i međugradskom prevozu, a da je, što se tiče zatvorenih prostora, preporuka svim građanima da u svim zatvorenim prostorima nose maske.

3 kvadrata po čoveku u zatvorenom prostoru

Četvrta mera koja je doneta tiče boravka u zatvorenom prostoru. Nije se ograničio broj ljudi u zatvorenom prostoru, nego kvadratura po čoveku, pa je doneta odluka da svaki čovek u zatvorenom prostoru mora da ima 3 kvadratna mera. To znači da ako je prostor od 300 kvadrata, u njemu može biti 100 ljudi.

Peta odluka tiče se poseta u bolnicama, koje će, kako navode naši izvori, biti skroz zabranjene, iako realno, te zabrane nisu ni skinute.

Šesta odluka definisala je ponašanje poseta u staračkim domovima.

– Posete će se obavljati pod određenim uslovima. Trajaće maksimum 15 minuta, moraće da se drži distanca, svako ko dolazi u posetu moraće da ima masku, rukavice i da se dezinfikuje – navodi sagovornik.

Distanca na otvorenom povećana je sa jednog metra na metar i po. A kako saznajemo, oko ove mere se malo polemisalo, jer je bilo članova koji su smatrali da treba da bude 2 metra.

Izvor: Luftika.rs
Dostava hrane u Nišu