Utvrđivanje očinstva putem DNK analize

DNK analiza - Osporavanje očinstva
DNK analiza - Osporavanje očinstva

Nijedan test nije pouzdaniji za utvrđivanje očinstva do DNK analize profila. To je ujedno i jedini test koji se traži i priznaje na sudu ukoliko dođe do tužbe i pokretanja sudskog postupka za utvrđivanje očinstva.

U najvećem broju slučajeva, tužbu za utvrđivanje ili osporavanje očinstva pokreće muškarac koji sumnja da je dete njegovo. Tužbu za utvrđivanje očinstva takođe mogu podneti dete ili žena, odnosno majka deteta. 

Šta je DNK analiza

Sva živa bića svoj genetički materijal nose u obliku DNK. Najvažniju ulogu koju DNK ima jeste prenos genetičkih informacija sa jedne na drugu generaciju.

DNK analiza ili genetičko testiranje je tehnika kojom se vrši identifikacija između individua iste vrste koristeći se uzorcima njihovog genetičkog materijala.

DNK analizom može da se ustanovi da li neko tkivo potiče od određene osobe. Svaki čovek ima 30.000 gena, u dve kopije. Jednu kopiju gena osoba nasleđuje od oca, drugu od majke.

Izuzev jednojajčanih blizanaca, na svetu ne postoje dve osobe sa identičnim DNK profilom.

Neophodan uslov za potvrdu očinstva jeste da dete ima polovinu genetičkog materijala od oca, a to se utvrđuje upravo zahvaljujući DNK analizi.

Inače, na osnovu DNK uzorka može se sprovesti oko nekoliko hiljada različitih testova.

Dešava se da deca ne liče na svoje roditelje. U tom slučaju ne treba paničiti jer se genetički materijal nasleđuje generacijski. Znači, sasvim je u normalno ako dete više liči na svoje dalje pretke nego na roditelje.

Gde se radi DNK analiza u Srbiji

DNK testiranje može da se uradi u bilo kojoj genetskoj laboratoriji, centru za genetiku ili na Biološkom fakultetu.

Rezultati DNK testa se dobijaju u roku od 5 radnih dana.

DNK analiza je jednostavna i bezbolna tehnika.

Pored toga što se DNK analiza za utvrđivanje očinstva vrši po sudskom rešenju, može se uraditi i po privatnom zahtevu. U tom slučaju, osoba samoinicijativno i lično dolazi na testiranje u laboratoriju, a takođe postoji i varijanta kućnog DNK testiranja.

U slučaju kućnog DNK testiranja, naručuje se putem telefona paket sa potrebnim kompletima za uzimanje briseva i uputstvom kako uzorke uzeti kod kuće. Uzorci se u laboratoriju na testiranje šalju poštom. Nakon što se uradi testiranje, rezultati stižu na kućnu adresu.

DNK testiranje po privatnom zahtevu se može uraditi i anonimno.

 Šta je potrebno za DNK analizu

Utvrdjivanje ocinstvaBez obzira da li se na DNK testiranje dolazi privatno ili na zahtev suda, rezultat analize je isti.

Biološki uzorak neophodan za DNK analizu se uzima sa unutrašnje strane obraza deteta i oca. Epitel sa unutrašnje strane obraza se uzima protrljavanjem sterilnog štapića na čijem vrhu se nalazi vata.

Izvor za uzimanje DNK materijala može biti dlaka sa glave ili kap krvi. Do biološkog uzorka oca se može doći uz pomoć njegove četkice za zube, žvake, opuška od cigarete itd.

Pre pojave DNK analize, za utvrđivanje očinstva se koristio metod upoređivanja krvnih grupa, ali to nikada nije bilo precizno i tačno.

Da li se DNK analiza može uraditi i pre rođenja deteta

DNK analiza za utvrđivanje očinstva se može uraditi i pre nego što dete dođe na ovaj svet. U tom slučaju se radi prenetalni test za utvrđivanje očinstva.

Ginekolog uzima uzorak nerođenog deteta (horion, plodova voda, krv iz pupčanika) i na osnovu tog uzorka sprovodi testiranje. Naravno, obavezno se uzima i biološki uzorak oca.

Horion se može uzeti između 10. i 12. nedelje trudnoće, a plodova voda i krv iz pupčanika posle 15. nedelje.

Zahvaljujući naprednoj tehnologiji, postoji i neinvazivni test za utvrđivanje očinstva. U tom slučaju se uzima uzorak majčine krvi. Prenetalni neinvazivni test analizira slobodni DNK fetusa koji se u majčinoj krvi nalazi već u 8. nedelji trudnoće.

U slučaju pobačaja, moguće je na osnovu abortivnog materijala uraditi DNK testiranje.

Da li se DNK analiza može uraditi posthumno

Posthumno se može uraditi DNK analiza ali treba uzeti u obzir činjenicu da se u tu svthu može iskoristiti samo dobro očuvani genetski materijal. Ukoliko nije dobro očuvan,  genetski materijal može da propadne u roku od pola sata.

U slučaju posthumne DNK analize se vrši ekshumacija kostiju ili se uzima biološki trag preminule osobe sa čaše iz koje je pila, sa češlja i sl.