Uticaj korona virusa na turizam u Srbiji

svi u prirodu
Vodopad tupavica; Foto: Gojko G, Google

Situacija u kojoj smo se našli može se definisati na razne načine, a jedan od odgovarajućih bi bio: svako zlo ima svoje dobro.

Drugim rečima, iako nas je novonastalo stanje uzdrmalo i poremetilo, ipak nam je pomoglo da shvatimo mnoge stvari i počnemo da cenimo ono što smo do sada smatrali nebitnim. Najbolji pokazatelj navedenih tvrdnji jeste situacija na polju turizma. Kao jedna od najugroženijih oblasti ljudskog društva, turizam je pretrpeo velike promene i gubitke.

Pre svega zatvaranje granica i ograničavanje kretanja, a posle popuštanja mera razvijeni strah od kontakta i gubitak materijalne sigurnosti skupa su uticali na to da putovanja ostanu u nekom drugom planu, čekajući lepša vremena. No, baš takva situacija nas je naterala da shvatimo koliko su nam potrebna i koliko pozitivno utiču na kvalitet života. To je jedno dobro ovog svetskog zla. Zato smo odmah nakon popuštanja mera spakovali kofere i na ličnu odgovornost krenuli put Grčke, kako bismo u morskim talasima ostavili sve ono što se tokom dva meseca izolacije nakupljalo u nama. No, došlo je do promene situacije.

I tu se formira druga pozitivna strana sveopšteg haosa. A to je okretanje i upoznavanje sa lepotama Srbije. Zatvaranje granica prema našim omiljenim destinacijama svela je pitanje kuda na odmor na jedan odgovor – negde u Srbiju. E tu razvijamo priču o drugoj prednosti korona doba. Počeli smo da otkrivamo šta sve postoji u domovini, počeli smo da shvatamo da nam je na raspolaganju mnoštvo različitih mesta, sadržaja, lepota, atrakcija, modernog, etno, skupog, jeftinog, bližeg, daljeg, zelenog, tihog, bučnog.

To su Srbi mogli da otkriju samo u slučaju da se desi neka ogromna, kolosalna stvar i natera ih da umesto Paralije i Skijatosa, leto prevodu na Uvcu, Zlataru ili Zlatiboru. Posećenost ovih destinacija takođe je pokazala koliko čovek lako prevaziđe situacije i psihološka stanja od kojih je mislio da se nikada neće oporaviti, piše Darko Damnjanović za Luftiku.

Još jedan primer za to je i Sokobanja, koja je najbrže rastuća destinacija u zemlji.

Sokobanja je u junu bila na prvom mestu po broju dolazaka i ostvarenih 84.000 noćenja, dok je u julu na drugoj poziciji, posle Vrnjačke Banje, rekao je nedavno Rasim Ljajić.

Kako je rekao ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, u julu je ostvareno 116.000 noćenja. To je rast od 25 odsto u broju noćenja u toj banji u odnosu na isti mesec prošle godine.

O ostalim destinacijama koje su postale poznate ovog leta pročitajte u tekstu ispod.

Destinacije u Srbiji koje su postale poznate zahvaljujući koroni