Pop pobuna umetnosti: Besplatne onlajn radionice za srednjoškolce

Pop Pobuna Umetnosti
Pop Pobuna Umetnosti

Pop pobuna umetnosti je projekat u okviru kojeg će biti organizovane besplatne onlajn radionice posvećene temi angažovane umetnosti, u periodu od septembra do kraja decembra.

Radionice su namenjene učenicama i učenicima završne godine srednjih škola sa teritorije Srbije. Pop pobuna umetnosti na potpuno inovativan i kreativan način želi da uspostavi inter-generacijsku saradnju i komunikaciju. Takođe i da kroz specifičan umetnički aktivizam, promoviše savremenu umetnost, pop i r n r stvaralaštvo sa kraja XX veka, novim generacijama srednjoškolaca.

Trodnevne vikend onlajn radionice vodiće

  • Rambo Amadeus, muzičar i eko aktivista

Jedan je od najistaknutijih kultnih ličnosti na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije. Poznati je tekstopisac, gitarista, pevač, zabavljač, kompozitor, izvođač, kao šampion jedrenja i eko aktivista. www.ramboamadeus.com

  • Prota Škart, pesnik odmetnik

Prota, ponekad smota, zajedno sa školskim drugom Žoletom 1990. godine u napuštenom grafičkom ateljeu Arhitektonskog fakulteta u Beogradu osniva grupu Škart. Od tada, sada već 30 godina, uz mnogobrojne saradnice i saradnike, oni stalnim međusobnim sukobom ispituju i ukrštaju granične forme poezije, arhitekture, grafičkog dizajna, izdavaštva, performansa, muzike, alternativne edukacije i koječega. www.facebook.com/prota.skart

  • Irena Ristić, umetnica istraživačica

Deluje u polju umetnosti i nauke. Piše, proba,režira, smišlja i izvodi radove, sklona socijalnim ogledima i psihološkim istraživanjima umetnosti, predaje, piše, objavljuje, uređuje, ponekad organizuje, sa studentima polemiše, i opet piše. www.irena-ristic.com

  • Marčelo, pisac i muzičar

Pisac je kojem se dogodila muzika, iako redosled objavljivanja dela sugeriše da se desilo obrnuto. Pažnju javnosti najpre je stekao tekstovima svojih pesama, a spot za Pozerište prvi je srpski spot uvršten u World chart express evropskog MTV-a. Prvi album bio je najprodavanije izdanje godine na listi IPS-a.
Kao aktivista, učestvovao je u akcijama REX-a, Centra za nenasilje, Centra za ratnu traumu i organizacije ASTRA. www.instagram.com/marcelodefacto,www.facebook.com/marcelodefacto

Za prijavu za učešće u radionicama, raspisan je Javni poziv na društvenim mrežama i stranici sajta Pop Pobuna Umetnosti

Poziv je otvoren do 15. septembra u ponoć. Možete se prijaviti ovde.

Nove generacije, rođene u doba sankcija, ratova, a kasnije u vreme tranzicije, odrastaju na nekim drugim vrednostima, u promenjenim okolnostima. Bez mogućnosti da uče od onih koji su kreirali ukuse, uticali na tok savremene umetnosti na ovim prostorima.

Inicijativa da se kroz inter-aktivne kreativne online radionice, sretnu predstavnici dve generacije i zajedno prođu kroz proces učenja i razmene iskustva, je inicijativa koja u svakom smislu predstavlja pravu „Pop Pobunu Umetnosti“. Bez predrasuda, stereotipa, razlika, granica… sa puno solidarnosti.

Projekat realizuje Centar za empirijske studije kulture jugoistočne Evrope, a podržava Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.