Ustoličen patrijarh SPC Porfirije: Kosovo i stradalni Srbi će mi biti najveća briga

ustoličen
Foto: PrtSc, YouTube

Novi poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije ustoličen je danas na molitvenoj svečanosti u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Kada je ustoličen, novi patrijarh preuzeo je sva prava i dužnosti koji mu po kanonima i crkvenom Ustavu pripadaju. Mitropolit dabrobosanski Hrizostom, kao čuvar trona dok je bio upražnjen, predao mu je poglavarska znamenja žezlo, panagiju i belu patrijarašku panu.

Predaja poglavarskih znamenja, praćena uzvicima „dostojan“ označava da je patrijarh uveden u tron. Porfirijeva puna titula glasi: arhepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski.

Porfirije: Kosovo i stradalni Srbi će mi biti najveća briga

Patrijarh Porfirije izjavio je danas, neposredno po stupanju na tron, da će i njemu i Crkvi na prvom mestu biti stradalni Srbi sa Kosova, koji žive u neraskidivom jedinstvu sa Srbima bilo gde na svetu.

„Najveća briga moja i naše crkve biće naše mnogostradalno Kosovo i Metohija, naš duhovni Jerusalim. Kosovo i Metohija za Srbe nisu naprosto mit. Mit pripada svetu imaginacije, pa se tu može i gubiti i pobedjivati. Kosovo je naš zavet. Zavet koji je vezan za Novi zavet, čiji je temelj svetost. Otuda je Kosovo za nas nit, pupčana vrpca koja nas povezuje suštinom našeg identiteta. Mi smo u Kosovu i Kosovo je u nama“, rekao je on.

Porfirije je podsetio da mladi u Srbiji često pevaju da je Kosovo srce Srbije, a da je srce organ života i ljubavi. „Tako i na našem Kosovu ima mesta za sve, jer u srce može svako da stane“, rekao je on.

Novi patrijah je rekao da se u svom radu neće kretati stazama pojedinačnih interesa niti će tu biti elemenata savremenog strančarenja i parcijalnog bavljenja politikom.

„Služba patrijarha je služba prvog medju jednakima. Nastojaću da, u meri svojih mogućnosti, negujem saborni duh. Da ne bude razdora, već da svi budemo saglasni u jednoj misli“, rekao je on.

Porfirije je rekao da nije prvenstveni zadatak Crkve da stvara bolje uslove za život da rešava socijalne, političke ili druge probleme. U Crkvu se dolazi na liturgiju.

„U Crkvu se dolazi na svetu liturgiju, da bi tu naslutili šta je to jedino važno i da bi primili krst Hristov, koji je vaskrsenje. A sve ovo drugo pomenuto, samo po sebi, biće obasjano tim krstom“, rekao je Porfirije u Sabornoj crkvi u Beogradu.

On je rekao da sa osećajem dubokog smirenja i strahopoštovanja prihvata činjenicu da je „uz saglasje braće u Hristu uzveden u sveti i božanstveni tron Svetog Save“, presto na kojem treba da sede samo dostojni.

„Molim se Bogu i molim sve vas da me molitveno i delatno podržite da obavim ovaj veliki i odgovorni zadatak koji je stavljen pred mene“, rekao je. Dodao je da će nastaviti da povezuje ljude, kao što je to činio u Hrvatskoj i Sloveniji, koje su mu postale druge domovine.

Patrijarh se osvrnuo i na aktuelnu pandemiju koronavirusa i rekao da su svi svesni ogromnih žrtava i stradanja od te bolesti.

„Moramo da budemo snažni ali i trezveni. Da nama ne ovlada strah i da znamo i da svaki telesno zdrav čovek može biti mnogo gori virus. Neka nam primer ove pandemije pokaže koliko smo povezani i upućeni jedni na druge i kako je možemo pobediti samo međusobnom pažnjom“, rekao je Porfirije.

Patrijarh Porfirije otišao sa Vučićem u Patrijaršijski dom

Zvona Saborne crkve u Beogradu označila su kraj molitvene svečanosti na kojoj je ustoličen novi poglavar SPC patrijarh Porfirije.

Nakon svečanosti, novi patrijarh je u Patrijaršijski dom otišao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i srpskim članom Predsedništva BiH Milordom Dodikom.

S njima su otišli i drugi politički predstavnici Republike Srpske, kao i predstavnici verskih zajednica u Srbiji.

Izvor: Beta