Usluga “Predah roditeljstvu” uskoro u Nišu

Uskoro usluga Predah roditeljstva u Nišu; Foto: Pixabay
Uskoro usluga Predah roditeljstva u Nišu; Foto: Pixabay

Centar za dnevni boravak dece, omladine i odraslih lica mentalno ometenih u razvoju “Mara” tokom proleća uvodi dugo očekivanu uslugu “Predah roditeljstvu”.

Ova usluga, koja obuhvata i boravak štićenika 24 časa u “Mari”,  biće omogućena jer se privode kraju radovi na izgradnji novog objekta od 300 m2 na prostoru ove Ustanove.

Gradsko veće već je usvojilo program poslovanja ”Mare” sa finansijskim planom za ovu godinu.

Na proleće usluga “Predah roditeljstvu”

“Svrha ove usluge je kratkoročni i privremeni smeštaj za najviše 10 štićenika u Ustanovi. Stručno osoblje je prošlo proveru na osnovu programa. Očekujemo da krene sa radom aprila ili maja, opremanje prostora je u toku”, rekla je sekretarka Sekretarijata za dečiju i socijalnu zaštitu, Mirjana Popović.

Novi objekat koji se gradi i oprema na prostoru “Mare” spaja se hodnikom sa već postojećim prostorijama tako da će, posle 20 godina, biti prošireni kapaciteti Ustanove, a samim tim i smanjene liste čekanja.

„Pored psihosocijalne podrške roditeljima ova usluga će mnogo značiti starateljima dece ometene u razvoju, jer će moći da “predahnu” tj. posvete se svojim privatnim neodložnim obavezama”, izjavio je ranije direktor Ustanove “Mara”, Miloš Ranđelović.

Dogradnja zgrade Ustanove "Mara"; Foto: Grad Niš
Dogradnja zgrade Ustanove “Mara”; Foto: Grad Niš

Podsetimo, pored ove usluge postoji i „produženi boravak“ koja roditeljima daje mogućnost da decu u „Maru“ dovode i vikendom.

Grad Niš odobrio je sredstva za ove namene, tako da će, čim se nove prostorije završe, roditelji moći da ostave svoju decu tokom godine najviše 20 dana zaredom, a ukupno 45 dana godišnje.

Inače, budžet Ustanove “Mara” za ovu godinu je 57 miliona dinara, što je povećanje za 13 miliona u odnosu na 2017. godinu.