Pravilno držanje tela: Sprečite deformitete kičme kod dece

Akcija “Pravilno držanje tela u školskom uzrastu“
Akcija “Pravilno držanje tela u školskom uzrastu“ u Domu zdravlja Niš

Iako je pravilo da đačka torba ne sme da bude teža od deset odsto težine deteta, u praksi je to drugačije. Školski rančevi sa knjigama često su mnogo teži, što negativno utiče na zdravlje dece.

Nedavno istraživanje u okviru kojeg je pregledano više od 3.000 dece uzrasta između šest i 14 godina pokazalo je da 70 odsto dece u Srbiji ima krivu kičmu.

„U školskom uzrastu više od 70 odsto učenika ima problema sa držanjem tela i deformitetima koštanog sistema. Ipak, najveća iskrivljenja kičme ne nastaju samo zbog nošenja teške torbe, već i zbog nepravilnog sedenja, nepravilnog ležanja i nedovoljnog tonusa – napetosti leđnih mišića“, objašnjavaju lekari niškog Doma zdravlja.

Pravilno držanje tela najviše zavisi od kičmenog stuba. Kičma je čvrst, elastičan i pokretljiv stub koji međusobno povezuje mnogobrojne kosti, a time i mišiće koji im pripadaju.

Kičmeni stub je sastavljen od 34 pršljena, koji su povezani mnogobrojnim zglobovima, ligamentima i mišićima. Ima četiri prirodne krivine kičmenog stuba od čijih izbočenosti zavisi pravilno držanje tela.

„Pravilno držanje kod školskog deteta ne samo što doprinosi lepom izgledu već je od velike važnosti po celokupno zdravlje. Pri pravilnom držanju grudni koš se normalno razvija, pluća se dovoljno šire i provetravaju, a time se omogućuje da krvotok snabdeva potrebnim sastojcima sva tkiva u telu. Na taj način doprinosi se pravilnom rastu i razvoju“, ističu lekari niškog Doma zdravlja.

Akcija "Pravilno držanje tela u školskom uzrastu" u Domu zdravlja Niš
Akcija „Pravilno držanje tela u školskom uzrastu“ u Domu zdravlja Niš

Akcija „Pravilno držanje tela u školskom uzrastu“

Kako bi se roditelji i njihova deca školskog uzrasta edukovala o pravilnim držanjima tela Dom zdravlja u Nišu organizovaće zdravstvenu akciju sa podelom zdravstveno-vaspitnog materijala , u četvrtak, 1. marta, u periodu od 10 do 12 sati.

Akcija „Pravilno držanje tela u školskom uzrastu“ biće održana u centralnom holu ove zdravstvene ustanove koju će sprovesti lekari Službe za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih – Centar za preventivne zdravstvene usluge.