Uskoro policajac u svakoj školi, ali i besplatne aktivnosti za đake

Policajac

Od septembra će svaka škola u Srbiji imati svog školskog policajca, i za to će biti zaposleni dodatni ljudi, a više inspektora će biti i u odeljenjima za suzbijanje narkomanije, najavio je  predsednik državne komisije za borbu protiv narkomanije, ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Lončar je, nakon sednice Komisije za borbu protiv narkomanije u školama, rekao da će za decu biti organizovane besplatne sportske i druge aktivnosti kako bi se usmerili na zdrav život, kao i da će se sve mere sprovoditi u saradnji sa drugim ministarstvima i institucijama, ali da se rezultati ne mogu očekivati za nekoliko meseci.

Borba protiv narkomanije podrazumevaće programe za učenike, za roditelje, zdravstvene radnike, tribine i edukacije koje će biti deo konkretnih mera koje će se uvesti u narednom periodu, rekao je Lončar 

„Pokušaćemo da obezbedimo sve uslove da se deca bave sportom i drugim aktivnostima, tu će pomoći i Ministarstvo omladine i sporta i ministar Vanja Udovičić lično, angažovaćemo i sportiste i druge ličnosti da svojim ličnim primerom utiču na decu“, naglasio je Lončar.

On je rekao da će način merenja uspešnosti mera biti sprovedeni testovi za decu i roditelje kako bi se videlo koliko znaju o drogama i njihovoj štetnosti, kao i da će Institut za javno zdravlje Srbije na svaka tri meseca podnositi izveštaje o broju učenika, roditelja, škola koji su prošli edukaciju.

„U prvoj nedelji septembra sprovešćemo upitnik i na svakih šest meseci ćemo meriti da li smo napredovali. Institut Batut će imati izveštaj svaka tri meseca, to će sve biti javno, ali rešenja ne očekujte preko noći“, ponovio je ministar.

On je naglasio da je napravljen operativni plan za sprovođenje programa prevencije i da u 24 okruga u Srbiji treba da se do kraja meseca formiraju timovi pri institutima za javno zdravlje.

Lončar je naveo da sva ministarstva čiji su ministri članovi Komisije za borbu protiv narkomanije u školama imaju obavezu da Ministarstvu zdravlja dostave predlog tema i imena predavača za edukaciju timova do 30. jula.