Četiri raspusta za osnovce i srednjoškolce u novoj školskoj godini

konkursi
U toku školske godine učenici u Srbiji će imati jesenji, zimski, prolećni i letnji raspust

Kalendarom obrazovno-vaspitnog rada za osnovne škole Ministarstva prosvete predviđeno je da prvo polugodište počne 3. septembra 2018. godine, a završava se u četvrtak, 31. januara 2019. godine.

Drugo polugodište počeće u ponedeljak, 18. februara 2019. godine, a završiti se u petak, 31. maja, za učenike osmog razreda, odnosno u petak, 14. juna, za učenike od prvog do sedmog razreda.

U toku školske godine učenici u Srbiji će imati jesenji, zimski, prolećni i letnji raspust, dok je u AP Vojvodini izostavljen jesenji raspust.

Na prvu kratku pauzu – jesenji raspust, učenici će već u novembru, a predviđeno je da traje četiri dana, od 9. do 12. novembra.

Zimski raspust za učenike u Vojvodini, prema obrazovno-vaspitnom kalendaru koji donosi Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, počinje 24. decembra, a završava se 14. januara 2019. godine.

Za učenike u ostatku Srbije raspust je podeljen u dva dela. Prvi deo počinje u četvrtak, 3. januara, a završava se u utorak, 8. januara 2019. godine. Za učenike će neradni biti i 1. i 2. januar zbog Nove godine.

Drugi deo zimskog raspusta počinje u petak, 1. februara, a završava se u četvrtak, 14. februara 2019. godine. Na zimski raspust se naslanja i Dan državnosti, te će tako drugo polugodište početi 18. februara.

Prolećni raspust za učenike u Vojvodini počinje od petka, 19. aprila, i traje do četvrtka, 2. maja. Za učenike u ostatku Srbije prolećni raspust počinje u utorak, 30. aprila, a završava se u petak, 3. maja.

Za učenike od prvog do sedmog razreda, letnji raspust počinje u ponedeljak, 17. juna, a završava se u petak, 30. avgusta.

Učenici osmog razreda polagaće probni završni ispit u petak, 12. aprila, i u subotu, 13. aprila, a završni ispit polagaće u ponedeljak, utorak i sredu, 17, 18. i 19. juna.

Učenici i zaposleni u školi imaju pravo da ne pohađaju nastavu, odnosno da ne rade: pravoslavci – na prvi dan krsne slave, pripadnici islamske zajednice – na prvi dan Kurbanskog i Ramazanskog bajrama, pripadnici jevrejske zajednice – na prvi dan Jom Kipura.

Za pripadnike verskih zajednica koje obeležavaju verske praznike po gregorijanskom, odnosno julijanskom kalendaru neradan je prvi dan Božića, kao i uskršnji praznici, počev od Velikog petka, zaključno sa drugim danom Uskrsa.