Ukusni i zdravi – smuti recepti

smuti
Foto: pixabay

Nije lako naći poslasticu koja će zadovoljiti vašu potrebu za slatkišima i u isto vreme biti zdrava. Verovatno je najlakša varijanta, koju svi primenjuju kada im se jede slatko, odlazak u prodavnicu po čokoladicu. Iako nema ničeg lošeg u čokoladici ili sladoledu, mnogima je na prvom mestu želja za zdravijom poslasticom. U receptu za smuti nema ograničenja kada su sastojci u pitanju. Možete iskoristiti sve što imate kod kuće i dodati sve ono što vam se sviđa.

Smuti recepti razlikuju se od ostalih jer su pre svega veoma jednostavni. Sve što je potrebno jesu blender i namirnice. Na kraju vam ostaje samo užitak. Osim toga, smutiji danas važe za neke od najzdravijih poslastica. Mnogima smuti služi i kao obrok, što znači da su mogućnosti bezbrojne. Možete napraviti retki ili gusti smuti, to opet sve zavisi od vaših ličnih preferencija.

Kako da napravite dobar smuti

Ovo je verovatno najlakši recept za pripremu, ali se mnogi još uvek plaše. Razlog verovatno leži u nesigurnosti i poverenju kada je u pitanju eksperimentisanje. Nema razloga da bar ne pokušate sa ovim receptima. Ako vam se ne dopadne, ne morate da ih spremate. Postoji mnogo načina da ih napravite  bez ograničenja kad su namirnice u pitanju.

Ipak, dajemo vam nekoliko saveta kako da namirnice uklopite i kako da zapravo počnete. Za početak je bitno da izberete tečnost koju ćete koristiti. Savetujemo vam da dodate mleko za puniji i kremastiji ukus. Možete birati obično kravlje, bademovo, ovseno ili bilo koje drugo koje volite. Dodajte zamrznuto voće ako želite da dobijete osvežavajući i hladniji ukus. U suprotnom je i sveže voće odličan izbor. Ako ste ljubitelj povrća, ne plašite se da ga dodate smesi. Tako ćete dobiti zelenu boju i mnogo potrebnih vitamina. Uvek možete u da ubacite i zdrave masti, kao što je puter od kikirikija ili badema. Vodite računa da ne preterate, jer sadrže dosta kalorija. Jedna kašičica vam je dovoljna.

Smuti od jagode i banane

Mnogima omiljeni smuti za čiju je izradu potrebno desetak minuta. Potrebna vam je jedna banana, jedna činija jagoda, pola činije jogurta od vanile, pola čaše mleka i dve kašičice meda. Po želji možete dodati i malo cimeta. Naravno, namirnice možete prilagoditi svojim potrebama i preferencijama, te dodati više ili manje nekog sastojka. Sve što je sada potrebno jeste da u blender ubacite sve sastojke. Možete dodati i malo leda, ako tako više volite. To daje sveži i hladniji ukus. Jednom kada ste napravili smesu, sipajte je u čašu i popijte.

Tropski smuti

Ako ste ljubitelj egzotičnih predela i tropskog voća, ovaj smuti je pravo rešenje za vas. Potrebno vam je pola činije običnih ovsenih pahuljica, banana, jedna i po čaša kokosovog mleka, sok od pola limuna, pola kašičice ekstrakta od vanile, malo soli, tri četvrtine zaleđenih kockica manga i ananasa. U blender prvo dodajte ovsene pahuljice, pa ih izblendajte dok se ne napravi ovseni prah ili brašno. Dodajte dve kockice leda (ako želite led), bananu, kokosovo mleko, sok od limuva, vanila ekstrakt i vrlo malo soli. Zatim pokrijte i ponovo blendajte dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte ovoj smesi mango i ananas pa ponovo blendajte dok ne postane glatko. Preporučljivo je da blendate još ceo minut. Sipajte smuti u čaše i pijte. Možete ukrasiti čaše dekoracijom od ananasa.

Smuti od šumskog voća i banane

Odličan smuti za sve koji žele da osete ukus različitog voća. Sve što vam je potrebno je činija smrznutog šumskog voća, jedna zrela banana, pola šolje jogurta od vanile sa manje masti i četvrtina šolje soka od narandže. Možete po želji dodati i jednu kašičicu meda, da dodatno zasladite smuti. Sve sastojke pomešajte odjednom u blenderu. Treba da dobijete glatku smesu koja u čvrstini podseća na pire. Po želji možete dodati i led, ako više volite hladniji ukus.

Kad pravimo smuti, ne postoji pravi ili pogrešni način. Nemojte da preterano razmišljate o tome, već se vodite instinktom. Najčešće najbolji recepti nastaju baš kroz improvizaciju. Dodajte sve što vam se sviđa, dodajte bananu koja je dobila fleke ili povrće koje ne znate kako da spremite. Ako imate namirnice koje su vam samo pola ostale, dodajte i njih. Sve što možete da iskoristite doprineće odličnom ukusu. Za vrlo kratko vreme postaćete pravi smuti majstor! Ako ipak ne želite još uvek da napravite smuti, pokušajte sa domaćim sladoledom ili poslasticama od kafe.