Učenicima i predškolcima nagrade za kraj međunarodnog projekta o ekološkom obrazovanju

Foto: Naissus.info

U hotelu “New City” u Nišu danas je dodelom nagrada učenicima, završen dvogodišnji projekat “Ekološko obrazovanje – most za održivi razvoj prekograničnog regiona”.

Kao partner iz Srbije Udruženje PLANT je od 2020. do juna 2021. godine implementiralo projekat “Ekološko obrazovanje – most za održivi razvoj prekograničnog regiona”, sa partnerima iz Bugarske, Direktoratom parka prirode  “Vitoša” iz Sofije, i “Open Door” iz Pernika.

Cilj projekta je jačanje kapaciteta i stvaranje mogućnosti za ekološko obrazovanje u pregograničnom regionu i promovisanje ekološke svesti, i odgovorno ponašanje. U okviru projekta učestvovala su deca iz tri kategorije uzrasta od 4-6, 7-10, i od 11-14 godina.

Predsednica Udruženja Dragana Vukadinović kaže da je projekat trajao skoro dve godine, da je bilo prekida aktivnosti zbog korona virusa, ali je ipak uspešno završen, pa su danas, kako ističe podeljene nagrade najboljima koji su učestvovali na međunarodnom takmičenju “Priroda naš zajednički dom”. Takmičenje se ogledalo u najboljim crtežima sa ekološkom tematikom, ali i u pisanju pesama, takođe na temu očuvanja životne sredine.

Foto:Naissus.info

“Od srpskih učenika 533 je prijavilo radove, a od tog broja njih 490 crteže i 40 pesama vezanih za zaštitu životne sredine”, kaže Dragana Vukadinović dodajući da je dodelom nagrada projekat priveden kraju.

“Cilj je bio jačanje svesti, kako kod mladih, predškolaca, učenika osnovnih škola, tako i njihovih nastavnika”, ističe ona.

Osim crteža i pesama na temu zaštite životne sredine tokom realizacije projekta izrađeni su i priručnici, koji su podeljeni u 9 kategorija a svaki će biti usmeren ka jednoj starosnoj kategoriji učenika,a snimljena su i emitovana dva filma na temu zaštite životne sredine.