Otvoren VII Međunarodni festival duhovne muzike „Muzički edikt“

muzički edikt
Foto: Božidar Mijailović

Sedmi Međunarodni festival duhovne muzike „Muzički edikt“ svečano je otvoren u nedelju 20. juna 2021. godine u niškom Sabornom hramu Silaska Svetog Duha na Apostole.

Festival je otvorio Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški G. G Arsenije, koji je u pozdravnom slovu podsetio da su na današnji dan u Jerusalimu pre dve hiljade godina plameni jezici Duha Svetoga Apostolima dali glas da proiznesu najlepšu melodiju koja do dan danas odjekuje u himnama naše Crkve, a koju jednom rečju zovemo „Bogoslovlje”.

Tri su dimenzije koje horskom crkvenom pevanju daju jedan uzvišen, osvećujući smisao:

prvo – duhovna muzika je molitva, razgovor duše sa Bogom, drugo – duhovna muzika je umetnost koja predstavlja ljudski doprinos Božjem promislu, gde čovek od nasumičnih zvukova stvara harmoniju koja preobražava prostor i treće – duhovna muzika je izraz vere Crkve i zbog toga je horska – zajednička, glas je zajednice, rekao je između ostalog Preosvećeni Vladika Arsenije.

Uvaženi gosti na prvoj festivalskoj večeri bili su Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki G. Ilarion i novoizabrani Episkop Mohački G. Damaskin.

Na samom početku prve festivalske večeri nastupio je hor domaćin – Niška crkvena pevačka družina „Branko“, pod rukovodstvom dirigenta gospođe Sare Cincarević, koja je nakon nastupa u kratkoj izjavi za Radio Glas napomenula da je za ovu priliku hor „Branko“ izveo tri premijerne kompozicije, za koje se nada da će postati redovne u repertoaru niške crkveno-pevačke družine.

Potom se prisutnoj publici predstavio Hor „Sveti Vasilije Ostroški“ iz Beograda, pod rukovodstvom dirigenta Katarine Božić, kao i podmladak istog hora pod rukovodstvom dirigenta Jelene Timotijević.

Festivalsko veče je nastavljeno nastupom Dečije omladinskog hora „Branko“ iz Niša, pod rukovodstvom dirigenta Jovane Mikić, koji je takođe premijerno izveo tri nove kompozicije.

Prvo festivalsko veče zatvoreno je nezaboravnim nastupom shiarhimandrita Serafima Bit-Haribija i njegovog hora iz Gruzije, koji su specijalno za ovu priliku na početku otpevali deo himne Srbije, ali prekomponovanu na aramejski crkveni napev, sličan melodiji Molitve u Gecimanskom vrtu.

Međunarodni festival duhovne muzike „Muzički edikt“ 2021. godine, organizuje se pod pokroviteljstvom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G. G. Porfirija, a sa blaogslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog G. G. Arsenija, u periodu od 20. do 23. juna.

Ulaz na sve festivalske programe je besplatan. Festivalski programi se održavaju uz poštovanje epidemioloških mera.

Izvor: www.radioglas.rs