U Nišu tri prvenstva u paraglajdingu

paraglajding
Foto: Arhiva

Državna prvenstva Srbije i Mađarske kao i test Evropskog prvenstva u paraglajdingu trenutno se održavaju u Nišu. Ova takmičenja koja će trajati do 8. avgusta okupiila su 86 pilota – paraglajdera iz Srbije, Mađarske, ali i drugih zemalja.

Od 1. do 8. avgusta na niškim terenima se održava test Evropskog prvenstva za 2022. godinu, ujedno državno prvenstvo Srbije i državno prvenstvo Mađarske u paraglajdingu u disciplini prelet.

“Tereni u niškom okrugu i ovom delu Srbije su vrlo interesantni za pilote, pa oni uvek u velikom broju dolaze na okupljanja u organizaciji Vazduhoplovnog saveza Srbije. Ove godine takmičenje će praktično biti tri u jednom – test za evropsko prvenstvo koje će se održati sledeće godine na istom mestu i u istoj organizaciji, najviše državno prvenstvo Srbije i na zahtev pilota iz Mađarske i njihovog nacionalnog saveza državno prvenstvo ove zemlje”, navode iz Vazduhoplovnog saveza Srbije.

Učestvuje ukupno 86 pilota paraglajdera, najviše iz Mađarske i Srbije, ali i drugih država.

Poletišta sa kojih će piloti svaki dan kretati u zadatke preleta su na Svrljiškim planinama iznad sela Sićeva i Koritnik brdo iznad Niške Banje. Preleti će, u zavisnosti od meteoroloških uslova, ići ka Leskovcu, Vlasotincu, Pirotu, Zaječaru, gde će i biti određeni ciljevi – gol linije na koje će sletati najbolji piloti.

Piloti će biti praćeni najsavremenijom satelitskom tehnologijom, pa će organizatori u bilo kom trenutku znati položaj pilota i organizovati sve neophodne aktivnosti retransporta i slično, dok će publika i pratioci takmičenja moći uživo da prate letenje i rezultate pilota za vreme trajanja takmičarskog dana.

Kako navode iz Saveza, ovo će ujedno biti prilika kako za organizatora da se što bolje pripremi za najveće evropsko takmičenje sledeće godine, tako i za domaće pilote, a i pilote susedne Mađarske da se izbore za najbolje na nacionalnom nivou u ovoj godini.

Organizator ovog takmičenja je Vazduhoplovni savez Srbije, uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Grada Niša.