Tiodorović: Do 500 zaraženih na dan ne zahteva posebno reagovanje, u Nišu juče 20 pozitivnih

tiodorović

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da je situacija sa epidemijom korona virusa u Srbiji i pored povećanja broja pozitivnih slučajeva na dnevnom nivou “još apsolutno pod kontrolom”.

On je za RTS izjavio da povećanja broja pozitivnih na korona virus ima kod onih koji se vraćaju sa letovanja, ali da “ne veruje da će biti uvedena posebna kontrola sa PCR testom” pri povratku u zemlju.

Tiodorović je za današnji Blic rekao da “sve do 500 zaraženih” korona virusom na dan ne zahteva “neko posebno” reagovanje i upozorio da će nadležni, ukoliko se ta cifra predje morati da razmišljaju o dodatnim merama.

Prema njegovim rečima, ako bi Srbija prešla brojku od 1.000 zaraženih dnevno, nadležni bi morali da reaguju kao i druge zemlje, pa i one koje su poput Crne Gore i Grčke “turistički zavisne”.

“To bi značilo zatvaranje noćnih klubova, verovatno bismo morali da ograničimo rad ugostiteljskih objekata”, rekao je Tiodorović i dodao da bi bila uvedena i intenzivnija kontrola u tržnim centrima i korigovan broj okupljenih na javnim mestima.

On je za RTS još rekao da delta soj počinje da dominira i da je britanska varijanta virusa “već malo potisnuta”, i da podaci o manjem broju hospitalizovanih pokazuju da je prisutan soj “koji nije toliko opasan”.

Tiodorović je rekao da se “razmatra” obavezna vakcinacija i da “smo blizu takve odluke”, ali da se pre svega radi o “preporuci u najboljoj nameri”, koja se odnosi na zdravstvene radnike, prosvetu i zaposlene u vrtićima, kao i na učenike starije od 12 godina.

On je ocenio da za sada nema prepreka za održavanje manifestacija poput sabora u Guči, ukoliko se organizatori pridržavaju preporučenih mera, i dodao da je festival Exit “vrlo dobro prošao jer je vrlo ozbiljno bio uradjen bezbednosni protokol”.

“Bilo je pozitivnih u tolikoj masi, ali rezultati su dosta dobri”, rekao je Tiodorović.

Juče u Nišu 20 pozitivnih

Prema izveštaju Doma zdravlja u kovid ambulantama ove ustanove juče su se javila 345 pacijenata.

“Od ovog broja njih 129 javilo se prvi put sa simptomima koji mogu ukazivati na kovid infekciju, dok je 216 obavilo kontrolni pregled”, navode iz Doma zdravlja.

Lekari Službe za radiološku dijagnostiku obavili su 14 radiografije pluća, dok je Služba za laboratorijsku dijagnostiku odradila 178 laboratorijskih analiza.

Urađeno je 203 testova od čega je 20 pozitivno.

 

Izvor:Naissus Info,  Beta