U Nišu obeležen Dan Ćirila i Metodija: Od sledeće godine državni praznik

Ćirilo i Metodije; Foto: Wikipedia
Ćirilo i Metodije; Foto: Wikipedia

U Nišu je na Filozofskom fakultetu obeležen 24. maj Dan Ćirila i Metodija koji bi od naredne godine na inicijativu Ministarstva kulture trebalo da postane državni praznik.

Slovensko prosvetiteljstvo i pismenost

Time će se Srbija pridružiti Rusiji, Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj koje na taj način zvanično odaju počast solunskim prosvetiteljima i misionarima.

Inicijativu za Dan Ćirila i Metodija je pokrenulo Ministarstvo kulture Srbije, dok zvaničan predlog Vladi Srbiji podnosi Ministarstvo za rad i zapošljavanje.

Inače, Dan slovenske pismenosti praznik 24. maja obeležavaju kulturne ustanove, među kojima i niška Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ i Filozofski fakultet u Nišu.

Dodela plaketa na Filozofskom fakultetu u Nišu
Dodela plaketa na Filozofskom fakultetu u Nišu

Povodom dana slovenske pismenosti i 30 godina izučavanja srpskog jezika na ovom fakultetu organizovana je svečana dodela plaketa učesnicima takmičenja iz srpskog jezika, a najbolji su dobili i nagrade.

Prvoplasirana učenica Dijana Marković (Prva niška gimnazija Stevan Sremac) oslobođena je plaćanja prijemnog ispita i pripremne nastave prilikom konkurisanja za upis na Osnovne akademske studije Srbistike.

Za osvojeno drugo mesto, Jovana Kovačević (Prva niška gimnazija Stevan Sremac) oslobođena je plaćanja prijemnog ispita. Učenik Nemanja Timotijević (Prva niška gimnazija Stevan Sremac) kome je pripalo treće mesto je oslobođen plaćanja pripremne nastave.

Takmičarima je nagrade i plakete uručila upravnica Departmana za srpski jezik prof. dr Mirjana Ilić.