Tri klisure u okolini Niša među pet najlepših u Srbiji

Izvor: Instagram

Tri klisure u okolini Niša spadaju u pet najlepših u Srbiji, prema časopisu Nacionalna geografija. Nalaze se u neposrednoj blizini i vredi ih obići.

Tri klisure, Sićevačka, Svrljiška i Jelašnička spadaju u pet najlepših u Srbiji i nalaze se u Vašoj neposrednoj blizini. Istočni i zapadni delovi naše zemlje mogu da se pohvale najvećim brojem klisura. National Geographic Srbija izabrao je najlepše, navodi se u tekstu.

Sićevačka klisura

Biser jugoistočne Srbije, Sićevačka klisura, predstavlja deo rečne doline Nišave. Nastala je intenzivnim usecanjem njenog vodenog toka u stensku masu, između severnih ogranaka Suve planine i južnih ogranaka Svrljiških planina. Sićevačka klisura je podeljena na dve geografske celine: gornju — Crnčansko-gradištanski kanjon i donju — Ostrovičku klisuru. Nalazi se 14 km istočno od Niša, između sela Prosek, nizvodno i naselja Dolac, uzvodno.

Izvor: Instagram

Svrljiška klisura

Svršljiška klisura se nalazi nadomak Niša i vodi poreklo još iz doba Rimljana, i jedna je od najslikovitinjih klisura Srbije. U klisuri se nalazi i Svrljiška banja, koja doprinosi još većoj lepoti ovog dela Srbije.

Izvor: Instagram

Jelašnička klisura

Nalazi se u gradskoj opštini Niška Banja, duga je oko 2 km, a široka svega 30 m. Ona spaja Nišku kotlinu sa naseljima i turističkom destinacijom Bojanine vode na severozapadnim obroncima Suve planine. Jelašnička klisura od 1995. ima status „Park prirode I kategorije zaštite“, kao prirodno dobro Republike Srbije od izuzetnog značaja, u cilju očuvanja prirodnih vrednosti i endemskih i subendemskih vrsta biljaka, koje su tu pronađene.

Izvor: Instagram
Global Digital Clinik