Treća najstarija škola u Nišu: 140 godina škole u Gabrovcu

OŠ
OŠ "Branko Radičević" u Gabrovcu, 140 godina od osnivanja

Osnovna škola „Branko Radičević“ u Gabrovcu počela je da radi 1878. i ove godine obeležava 140 godina od osnivanja.

Ova škola  je treća u Nišu po starosti, a deseta u Nišavskom okrugu.

Osnovna škola “Branko Radičević” u Gabrovcu je vršnjakinja nezavisne Kneževine Srbije. Koreni škole dosežu u daleku 1878/1879. godinu, kada je u selu otvorena četvorogodišnja škola, a njen prvi učitelj bio je Saša Đorđević. Izgradnja nove škole u Gabrovcu završena je 1928. godine. Imala je dve učionice i stan za učitelja. U školskoj godini 1952/1953. Škola prerasta u osmogodišnju i iste godine ponela ime pesnika Branka Radičevića.  

“Za nas je ovo zaista veliki jubilej i obeležili smo ga svečanom akademijom sa bogatim programom, a predstavili smo i deseti broj školskog časopisa Radoznalko”, kaže direktorka ove škole Glorija Radojčić.

OŠ “Branko Radičević” ima čime da se ponosi i pohvali.

“Škola smo koja ima uspešne učenike i konstantno ih je od 130 do 150, a veliku zaslugu za broj dece koju obrazujemo dugujemo i hraniteljskim porodicima koje žive u Gabrovcu i čija su deca naši učenici”, dodaje direktorka škole.

Škola ima dva isturena odeljena, u Berbatovu i Vukmanovu.

Učenički parlament "Stevan Sremac" poseti učenike u Gabrovcu za Novu godinu
Učenički parlament “Stevan Sremac” poseti učenike u Gabrovcu za Novu godinu; Foto: OŠ “Branko Radičević”

“Broj dece u Berbatovu nije na zadovoljavajućem nivou, ali to ne znači da manjka sa kvalitetom nastave. U Vukmanovu imamo dosta đaka jer veliki broj mladih parova ostaje na selu”, objašnjavaju u OŠ “Branko Radičević”.

Obeležavanje Dečije nedelje 2017.; Foto: OŠ "Branko Radičević" u Gabrovcu
Obeležavanje Dečije nedelje 2017.; Foto: OŠ “Branko Radičević” u Gabrovcu

Učenici postižu odlične rezultate iako nemaju uslove kao đaci u gradu

Učenici ove škole redovno postižu dobre rezultate na takmičenjima i pored toga što nemaju sve uslove za rad kao njihovi vršnjaci u gradskim školama.

Biblioteka u OŠ Branko Radičević
Biblioteka u OŠ “Branko Radičević”

“Upravo je završeno opštinsko takmičenje iz biologije na kome je u našoj školi učestvovalo 115 učenika iz sedam škola sa područja Palilule”, kaže direktorka Glorija Radojčić.

Škola nema kabinete za prirodne nauke, ali se sve nadoknađuje multimedijalnom učionicom u kojoj deca preko video bima mogu da vide oglede koje ne mogu sami da izvedu u laboratorijama.

“Naša deca upisuju srednje škole bez problema i uspevaju da opravdaju uspeh koji su zaslužili u našoj školi.”

Školi nedostaje i obdanište, kaže  direktorka, jer u Gaborovcu ne postoji vrtić, “što bi omogućilo da jedan broj dece zadržimo kod nas u školi.

Priredba učenika povodom 140 od osnivanja škole u Gabrovcu; Foto: D. Vidojković

“Planovi za budućnost su nam veliki i u ovom trenutku je najvažnije da zadržimo i povećamo broj učenika. Proširenje prostora i trpezarije bi nam bilo od značaja jer želimo da organizujemo celodnevni boravak za učenike. Na taj način mogli bismo da uvedemo i jednosmensku nastavu, kako bi deca u prepodnevnim časovima imala nastavu, a poslepodne se bavila vannastavnim aktivnostima.”

Dan škole u Gabrovcu: Foto: D.Vidojković
Dan škole u Gabrovcu: Foto: D.Vidojković

Na Dan škole svečanosti koja je organizovana povodom 140.godina postojanja škole prisustvovao je veliki broj gostiju iz grada i Školske uprave, kao i komandat Kopnene vojske General-potpukovnik Milosav Simović i predsednik Gradske opštine Palilula Aleksandar Ždrale.

Global Digital Clinik