Uskoro nova pravila? Trajno oduzimanje vozačkih dozvola i vozila nesavesnim vozačima

trajno oduzimanje vozačkih dozvola i vozila
Foto: MUP

Agencija za bezbednost saobraćaja predložiće da u okviru izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja bude predviđeno i trajno oduzimanje vozačkih dozvola i vozila nesavesnim vozačima koji nisu spremni da promene ponašanje.

Razlog za trajno oduzimanje vozačkih dozvola i vozila je to što je tokom osam godina bilo više od 8.000 vozača koji su sakupili 18 kaznenih poena i morali ponovo da prođu obuku. Među njima su bila i 32 vozača koja su do sada dva puta izgubili vozačku dozvolu, prenosi RTS.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja upozorio je da su kada je lepo vreme, tokom letnjih meseci, među najugroženijim učesnicima u saobraćaju pešaci, biciklisti i motociklisti.

Duško Pešić, direktor ABS-a istakao je da pešaci najviše stradaju u naseljima, tamo gde bi trebalo da su najviše zaštićeni.

“Pešaci stradaju na prolascima državnih puteva kroz naselje. Ako pogledamo broj poginulih pešaka, više od 63 odsto je poginulo u naselju. Ako uzmemo u obzir i povređene – više od 93 posto je bilo u naselju”, kaže Pešić.