Tradicionalna manifestacija: Letnji Univerzitet – Summer University (SU).

Summer University - SUrvive till the fiNIsh line
Summer University - SUrvive till the fiNIsh line

Summer University se održava jednom godišnje, tokom leta, u trajanju od dve ili tri nedelje. Ciljevi ovog letnjeg projekta su upoznavanje jezika, kulture, običaja, načina života, istorije pojedine zemlje.

Projekat Letnji univerzitet stvoren je 1988. godine sa namerom da promoviše evropske integracije. Ovaj projekat je glavno sredstvo AEGEE-a da postigne ovaj ambiciozan ali izazovan cilj. Od tada se nastavlja svake godine uz učešće više od 50.000 mladih ljudi, unutar i izvan Evropske unije.

SU predstavlja najbolji način sticanja novih prijatelja i putovanja širom Evrope. Održava se u preko 250 evropskih gradova, što omogućava svim zainteresovanima veliki izbor.

Aktivnosti koje se sprovode tokom letnjeg univerziteta kreću se od akademskih časova, kao što su učenje stranog jezika ili tehničkih predmeta multikulturalnim aktivnostima do neformalnih stvari kao što su kursevi fotografije, kursevi neverbalne komunikacije, ili putovanja.

22 učesnika iz 9 evropskih zemalja (Španija, Italija, Holandija, Mađarska, Hrvatska, Nemačka, Turska, Grčka i Rusija) provešće 2 nedelje upoznavajući se sa gradom i okolinom.

Planirane su posete Pirotu, Niškoj Banji, Sokobanji, Resavskoj pećini i Krupajskom vrelu, a jedan dan će provesti I na Krajkovačkom jezeru u blizini Niša. Kroz niz akademskih časova koje ih očekuju naučiće i nešto novo ili utvrditi postojeće znanje o samoj organizaciji i pitanjima savremenog društva poput jednakosti u društvu, preduzetništva, ali i važnosti fizičke aktivnosti. Ideja čitavog projekta jeste upoznavanje sa lokalnom kulturom i tradicijom kroz sklapanje novih prijateljstava, a šireći ideju o Evropi bez granica.

Na Letnjem univerzitetu dobićete priliku da probate lokalnu hranu, slušate i plešete različitu muziku, budete dobri prijatelji sa ljudima iz različitih zemalja, a zatim organizujete putovanja zajedno. Naučićete da kažete “Zdravo” na 20 različitih jezika, osećati se slobodnim, volećete, doživeti, naučiti nove stvari, raditi stvari koje niste ni zamišljali…

Više o SU možete saznati na :  https://www.projects.aegee.org/suct/su2019/summer-universities.php

Više o TSU Survive till the fiNIsh line: https://www.facebook.com/events/2215961648667764/

Exe-Net