Igrama iz Vranja AFA „ORO“ zatvorilo Međunarodni studentski festival foklora

Međunarodni studentski festival foklora
Međunarodni studentski festival foklora

Svečanim defileom kroz Obrenovićevu, a potom i veličanstvenim koncertom u Parku Svetog Save, završen je 12. Međunarodni studentski festival folkora, u organizaciji Studentskog kulturnog centra Niš.

Više od 300 učesnika, predstavilo se od 15. do 20. jula na 12 koncerata održanih u Nišu, Vladičinom Hanu, Beloj Palanci, Knjaževcu, Ražnju i Ćupriji.

Od Meksika do Indonezije, Od Južne Amerike, do Evrope i Azije… Naš festival folklora okupio je umetnike iz osam zemalja sveta, koji su se tokom šest dana trajanja festivala predstavljali publici…

Nedelju smo započeli zajedničkim koncertom naših ansambala iz Srbije, Festival smo otvorili veličanstvenim nastupima naših i gostujućih ansambala, a zatim smo od utorka do petka, delili muziku, pesmu i radost sa publikom u Vladičinom Hanu, Beloj Palanci, Knjaževcu i Ćurpiji… Naši umetnici su svuda bili dobrodošli, publika ih je pozdravljala, sa njima se slikala, upoznavala…

Zatim smo sinoć, na sceni ispred Crkve Svetog Cara Konstantina i carice Jelene, predstavili sve naše ansamble koji su došli iz Bugarske, Indonezije, Meksika, Poljske, Rusije, Severene Makedonije, Slovenije i Srbije.

Međunarodni studentski festival fokloraKoncert je otvorio AKUD Svetozar Marković iz Kragujevca, zatim su se na sceni nizali folklorci, šarene nošnje, najrazličitiji instrumetni, a publika je svaki nastup pozdravljala gromoglasnim aplauzima.

Pred kraj koncerta na scenu je izašao umetnički rukovodilac ansambla „Oro“, prof. dr Slavoljub Uzunović, koji se zahvalio svima onima koji su pomogli da festival neguje svoju tradiciju i postane ono što jeste… Uz pomoć naših folkloraca podeljene su diplome svim ansamblima koji su učestvovali na festivalu, a zatim su i dodljene zahvalnice gradu, opštinama, ustanovama kulture i preduzećima koji su pomogli Studentskom kulturnom centru u organizaciji.

Potom su, za kraj, na nastupili naši domaćini – AFA „Oro“. Folkorci su za samu završnicu festivala na scenu doneli pravi južnjački merak, izvodeći igre iz Vranja!

Uz ovacije i aplauze publike, podizanjem zastava svih učesnika, naš ovogodišnji festival je i zvanično završen!

Exe-Net