Tiodorović o proslavi Nove godine: Bio sam optimista, sada nije realno

tiodorović
Foto: Prtsc

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović dao je ne baš optimističnu prognozu epidemiološke situacije u Srbiji tokom narednih meseci.

“Nema drugog načina nego da se ponašamo u skladu sa trenutnom situacijom, a to je da ne zaboravimo na oprez i na zdravlje. Najbolje bi bilo da se u kratkom vremenu vakciniše što veći broj ljudi. I da postignemo što veći zaštitni bedem, da vakcinišemo još 30 odsto ljudi. Ali da li je to moguće, ja u to ne verujem”, rekao je Tiodorović za Blic.

On je dodao da je počelo da raste interesovanje za vakcinaciju zbog kovid propusnica, kao i da ta mera može da se održava i dalje, “ali to je sve u granicama onoga što narod prihvata”.

“Ali to neće povećati više od 10 do 15 odsto, ali to je nedovoljno”, naveo je.

Na pitanje šta može da se očekuje u narednom periodu budući da se približavaju novogodišnji i božićni praznici, on je odgovorio:

“Što se slava i proslava tiče, bilo bi dobro da makar kao prošle godine, slavimo u porodičnim uslovima što slave i jesu zapravo, porodični skupovi. Da se ne dešavaju velika okupljanjima. Bez kafana, bez restorana. To najverovatnije važi i za Novu godinu. Bio sam optimista, govorio sam da je moguće da ćemo biti slobodniji, ali nažalost pokazalo se da taj optimizam nije realan”, dodao je.

Međutim, na pitanje čemu možemo da se nadamo u narednoj godini, prof. dr Tiodorović dao je nešto optimističniji odgovor.

“Ako bude više vakcinisanih, i ako bude više prebolelih sa dobrim imunitetom, možemo očekivati da bolest nema epidemijski karakter, nego da postane endemska. Na proleće može da bude mirno ako se broj vakcinisanih bude povećao makar na 70 odsto. Tu imamo i one sa prirodnim imunitetom, ali pokazalo se da on traje nešto kraće. Zato je važna vakcinacija, i bez velikog obuhvata nema povratka u normalu. Dakle, sve zavisi od nas i naše sopstvene odgovornosti. Pa tako i tok epidemije. Koliko virusa damo prostora da cirkuliše, tako će nam i biti”, zaključio je Tiodorović.