Svetski muzeji na dohvat klika

Svetski muzeji

Prošetajte najpoznatijim svetskim muzejima.

U trenutku kada je bitno da svi budemo društveno odgovorni i ostanemo kod kuće, Google je smislio kako da nam samoizolaciju učini zanimljivijom. Iz udobnosti doma, zahvaljujući internetu, imamo bezbroj mogućnosti kako da provedemo slobodno vreme. Jedna od njih je da virtuelno posetimo muzeje širom sveta.

Na platformi Google Arts & Culture možete pronaći kolekcije mnogobrojnih muzeja. Dovoljan je jedan klik i pred vama će se naći najlepša dela iz doba Renesanse ili Kubizma. Možete čitati o muzeju, o umetnicima i njihovim stvaralaštvima. Ono što je izuzetno zanimljivo je to da možete pročitati detaljnu analizu dela i dosta zanimljivosti kako o autorima, tako i o procesu stvaranja.

Napredak tehnologije omogućio je da svetski poznati muzeji budu nikad bliže svakome od nas. Sada imate priliku da iz bezbednosti svog doma šetate Luvrom, Metom ili Vatikanskim muzejom.

Muzej Luvr

Muzej Luvr u Parizu svima je na listi želja. Da bi videli Mona Lizu ljudi stoje u redovima po nekoliko sati. Medjutim, sada je moguće šetati hodnicima Luvra bez gužve i galame, odlaskom na sajt muzeja i biranjem onlajn tura.

Muzej Orse

Mone, Sezan i Gogen, poznati su francuski slikari. Njihova kao i dela drugih slikara koju si živeli u 18. i početkom 19. veka možete videti u muzeju Orse u Parizu.

Muzej MET

Metropolitanski muzej umetnosti, odnosno Met, u Njujorku približiće vam dela velikih umetnika poput Van Goga. U okviru projekta The Met 360° ovaj muzej stvorio je mogućnost posete iz doma.

Van Gog muzej

Ljubitelji Vinsenta Van Goga mogu „skoknuti“ odnosno kliknuti do Amsterdama i muzeja posvećenog njegovoj umetnosti ovde.

Britanski muzej

Britanski muzej iz Londona svojim virtuelnim posetiocima nudi šetnju kroz vremenske epohe i umetničke pravce. Istražite njihovu vremensku liniju putem ovog linka. Kad ste već u Londonu nije na odmet videti i Nacionalnu galeriju Velike Britanije.

NASA

Nacionalna vazduhoplovna i svemirska administracija, odnosno NASA takođe nudi virtuelni obilazak svojih istraživačkih centara.

Svi gore navedeni muzeji čine samo delić umetničkog  stvaralaštva.

Ukoliko se uželite još ovoga, Google Arts & Culture ima kolekciju svih muzeja koje možete virtuelno posetiti.

Jasno je da će užitak biti neuporediv sa stvarnim obilaskom, ali ćete se iz sigurnosti svog doma zabaviti i naučiti dosta toga o umetnosti, a znaćete da ste zaštitili sebe i druge.

Autor: N.M