Masovno prekidanje sportskih događaja u svetu

najava sportskih dešavanja
Foto: Ilustracija

Izbijanje koronvirusa smanjio je sportski raspored i ostavio velike promene u neke od najvećih dogadjaja 2020. godine.

 Veliki broj sportskih saveza morao je da preduzme mere kako bi sprečio širenje virusa, a odlaganja su pogodila veliki broj igrača i navijača. Svaka velika sportska organizacija je ove nedelje obustavila igranje.

U masovnom naporu da se pomognu u borbi protiv smrtonosnog Covida-19, velike amaterske i sportske lige suspendovane su ili otkazane gotovo u svim takmičenjima .

Planovi vlade za zabranu okupljanja većih društvenih grupa, uticali su ne samo na sportska dešavanja, vec i na zabavne i političke dogadjaje širom zemje.

 UEFA je najavila da su odloženi svi mečevi Lige šampiona i Lige evrope koji su planirani za ovu nedelju, kao i žreb četvrtfinala za oba takmičenja.

Sav fudbal u Premijer ligi je suspendovan do 4. aprila.
Nemačka fudbalska Bundesliga suspendovana je do 2. aprila.
U Francuskoj Liga 1 i Liga 2, suspendovane su do daljnjeg.
Sve domaće sportske akcije u Italiji, uključujuci i utakmice serije A- obustavljene su do 3. aprila.

FIFA je preporučila da svi međunarodni mečevi koji su ranije bili predvidjeni za mart i april moraju da budu odloženi do trenutka kada se mogu održati u sigurnom okruženju.

Pored fudbala, NBA sezona je isto tako suspendovana na duži vremenski period, nakon što je igrač Rudi Gober pozitivan na koronavirus.

Igrači koji su pozitivni na virus

Danijele Rugani je prvi igrač Serije A koji je pozitivno testiran. Posle toga klub Juventus je saopštio da će ceo tim od 121 članova biti kod karantinom.  Mediji su preneli da je zaražen još jeda igrač, a to je Paulo Dibala.

Čitav tim i trenerski štab prvog tima Evertona proveo je u izolaciji, nakon što je igrač prvog tima izveštavao o simptomima.

Glavni trener Arsenala- Mikel Areteta, testiran je pozitivno na koronvirus.
Prvi igrač LaLige koji je pozitivan je Ezekuiel Garai.
Prvi igrač PSG-Kilija Mbape. Fudbaleri Sampdorije  Argentinac German Pecela (28) i Italijan Patrik Kutrone (22), fudbaler Srbije Dušan Vlahović oglasio se iz karantina.

Kao i prvi čovek srpskog fudbala Slaviša Kokeza.

Međutim, uprkos virusu koji je zavladao i zbog kojeg je odloženo veliki broj kvalifikacionih takmičenja, premijer Japana Sinzo Abe izjavio je da će se Olimpijske igre u Tokiju ipak održati kada je i planirano u julu.

Međunarodni olimpijski komitet ostaje potpuno posvećen organizovanju igara u Tokiju 2020.godine.

 

Autor: J.Š