Nišlijke u nesebičnoj misiji

epidemija korona virusa

U jeku epidemije korona virusa najbitnije je da zaštitite sebe i druge. Jedan od načina je da nosite masku. Međutim, u niškim apotekama one se teško mogu pronaći.

Niška modna dizajnerka, Nevena Kragić, pridružila se akciji šivenja maski, sa ciljem da se pomogne medicinskom osoblju koje je u ovim trenucima najviše ugroženo.

Internetom kruže mnogobrojni videi sa tutorijalima kako se maska može napraviti  kod kuće. Sve što je potrebno su materijali od pamuka i igla i konac. Dakle, posteljina, majice, košulje, sve to može poslužiti. “Filteri za kafu, kese za usisivač su, takođe, dobra opcija”, kaže Nevena Kragić. Ona takođe kaže da pri pravljenju maske ne bi bilo loše napraviti džep u koji bi se ubacila gaza ili maramica sa alkoholom, radi dodatne zaštite.

Pored Nevene, akciji šivenja maski pridružila se i dizajnerka Ana Trošić Trajković.

Ona savetuje da bod pri šivenju treba da bude gust, kako se maske ne bi raspale pri otkuvavanju.

Njihova akcija inspirisala je mnoge, koji su se samoinicijativno pokrenuli sa željom da pomognu što više. Za sada se zna da će maske biti prosleđene bolnici kako bi se oni koji su prvi na borbenoj liniji zaštitili koliko mogu.

Istraživanja na Kembridžu pokazala su da u određenoj meri maske napravljene kod kuće mogu zaštiti. Međutim, u ovom trenutku jako je važno smanjiti kontakte sa drugima, naročito fizičke dodire, poput zagrljaja. Na taj način štitimo jedni druge. Izbegavanje javnih mesta sa velikom koncentracijom ljudi i poštovanje mera koje je uvela Vlada, ključni su u kontrolisanju širenja virusa.

Autor: N.M