Svetski dan životinja posvećen pravima životinja i očuvanju životinjskog biodiverziteta.

svetski dan životinja

Danas obeležavamo Svetski dan životinja, koji je posvećen očuvanju njihovih prava, kao i očuvanju životinjskog biodiverziteta.

4. oktobar obeležava se kao Svetski dan životinja od 1931. godine. Poznat je i kao Međunarodni dan zaštite životinja.

Prvi tragovi zaštite životinja datiraju daleko u prošlost kada su vladari davali osnovna uputstva narodu da stoku treba hraniti i pojiti, a ne batinati. U periodu od 17. do 19. veka pokreću se teme zaštite životinja, kao i njihova prava. Počinje da se spominje i moralna obaveza čoveka da ih štiti.

Današnji dan je podsetnik da:

  • su životinje ravnopravni stanovnici Zemlje,
  • imaju jednako pravo na život kao i ljudi,
  • osećaju bol, patnju, strah i stres

U Srbiji postoji veliki broj ugroženih vrsta. Govori se o 273 vrste ptica, 66 vrsta sisara, 41 vrsta beskičmenjaka, 34 vrste insekata i 15 vrsta riba. Među zaštićenim životinjama su pojedine vrste pelikana, roda, beloglavi sup, rečni rak, bubamara, žabe, belouške, šarke.

Cilj Svetskog dana životinja je da se poboljša odnos prema životinjskim vrstama širom sveta, kao i da se pruži podrška pojedincima, grupama i organizacijama koje se staraju o životinjama. Vaš doprinos zaštiti životinja možete dati tako što nećete kupovati bilo šta napravljeno od njihovog krzna ili kože, kao ni proizvode koji su testirani na životinjama.