Filmski susreti 2020: Repertoar

vikend u nišu
Filmski susreti 2020 Foto: NKC

Na 55. Festivalu glumačkih ostvarenja igranog filma u Nišu će, od 10. do 15. oktobra u „Sinepleksu“, biti prikazano 10 dugometražmih igranih filmova u takmičarskom programu, kao i dva gostujuća filmska ostvarenja nakon ceremonije zatvaranja festivala.

Od 19 filmova koji su zvanično prijavljeni za ovogodišnje Filmske susrete Selekciona komisija je odabrala 10 ostvarenja, vodeći se isključivo kriterijumima kvaliteta glumačke igre. Prednost je data filmovima u kojima, u odnosu na druge stvaralačke doprinose, glumačka ostvarenja značajnije utiču na filmove u celini, a vodilo se računa i o komunikativnosti tih filmskih dela sa publikom.

Repertoar Filmskih susreta 2020:

Subota, 10. 10. 2020.
IME NARODA (režija: Darko Bajić)
SIN (režija: Ines Tanović)

Nedelja, 11. 10. 2020.
OTAC (režija: Srdan Golubović)
EKIPA (režija: Marko Sopić)

Ponedeljak, 12. 10. 2020.
GRUDI (režija: Marija Perović)
ASIMETRIJA (režija: Maša Nešković)

Utorak, 13. 10. 2020.
REALNA PRIČA (režija: Gordan Kičić)
MOJ JUTARNjI SMEH (režija: Marko Đorđević)

Sreda, 14. 10. 2020.
VOJNA AKADEMIJA 5 (režija: Dejan Zečević)
A. S. (25) (režija: Milena Grujić)

Kao gostujući filmovi će, nakon ceremonije zatvaranja festivala, biti prikazana dva ostvarenja: UPRKOS MAGLI u režiji nedavno preminulog Gorana Paskaljevića (igrani film koji je snimljen na italijanskom jeziku i u kojem epizodnu ulogu ima samo jedna naša glumica, Tamara Aleksić) i premijera dokumentarnog filma BROJ 1, nastalog u produkciji Olivera Paunovića, u režiji Vladimira Ristića i pod pokroviteljstvom Grada Niša, o čuvenom golmanu Draganu Panteliću.

Projekcije će se odvijati istovremeno u četiri sale „Sinepleksa“ u Nišu, uz primenu svih aktuelnih epidemioloških mera Kriznog štaba Vlade Republike Srbije i preporuka Gradskog štaba za vanredne situacije Grada Niša.

Program će svake večeri počinjati u 20 časova, a posetiocima će, u sve četiri sale zajedno, na raspolaganju biti ukupno 489 mesta za sedenje, kao i 10 posebno izdvojenih mesta za osobe s invaliditetom.

Cena kompleta za projekcije u Sali 1 „Sinepleksa“ u Nišu biće 2.000 dinara, jer će se akteri filmova pojavljivati uživo pred publikom samo u toj sali, dok će u salama 2, 3 i 4 cena kompleta biti 1.500 dinara.

Pojedinačne karte moći će da se kupe po ceni od 400 dinara za svako festivalsko veče, ali samo ako kompleti ne budu rasprodati, i to isključivo na dan odgovarajućih filmskih projekcija.

Filmski susreti Niš

Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma u Nišu je najstarija manifestacija posvećena domaćem igranom filmu, ali i jedan od najstarijih filmskih festivala u regionu.

Festival je osnovan 1966. godine. Reč je o festivalu koji ima izuzetan značaj ne samo za našu lokalnu sredinu i čitavu jugoistočnu Srbiju, nego i za istinsku afirmaciju celokupnog srpskog glumišta, budući da su glumci bili i ostali jedina konstantno pulsirajuća vrednost u okvirima domaće sedme umetnosti.

Zadatak je festivala i da prezentuje i afirmiše filmska (ponajpre glumačka) dostignuća u celom regionu, kako putem saradnje sa produkcijama (Hrvatska, BiH − Republika Srpska, Slovenija, Makedonija i Crna Gora) koje su nekada bile sastavni deo jugoslovenske kinematografije, tako i putem saradnje sa ostalim susedima − Bugarskom, Rumunijom, Grčkom i dr.

Na Filmskim susretima se svake godine dodeljuje osam zvaničnih festivalskih nagrada, namenjenih domaćim glumcima, uz dva priznanja za uspešne nastupe stranih glumaca u domaćem filmu.