Svetski dan pice: Od paradajza, mocarele i bosiljka do ananasa

Svetski dan pice
Svetski dan pice. Foto: Ilustracija, Pixabay

9. februara obeležavamo Svetski dan pice, specijaliteta koji malo ko ne voli. Koja je vaša omiljena pica?

Svetski dan pice obeležava se u čast specijaliteta koji je nastao u Napulju. Tamo se pica i danas priprema na tradicionalan način. To podrazumeva da testo ne sme da bude deblje od dva milimetra, i da se peče između 60 i 90 sekundi na 485 stepeni, isključivo u kamenoj peći. Klasična napolitanska pica se pravi od paradajza, mocarele, svežeg bosiljka i belog luka.

Pica se jede širom planete, a izbori su beskonačni. Margarita, Kaprićoza, Četiri sezone, samo su delić “pica sveta”. Ipak, kako je vreme prolazilo, ljudi su postajali inovativniji. Picerije su smišljale svoje specijalitete, te sada imamo mnogo izbora, od slatkih do slanih pica.

Ipak ono što godinama izaziva rasprave na internetu je pica sa ananasom. Dok jedni obožavaju i veličaju ovaj neobični specijalitet, drugi ga se gnušaju i osuđuju.

U koju grupu vi spadate? Da li biste probali picu sa ananasom? Ovaj neobični recept stiže sa Havaja. Priprema se ne razlikuje od uobičajene, osim naravno jednog sastojka! Naime, pored svih namirnica koje inače stavljate na picu, dodajte kockice ananasa i pecite kao i obično (javite nam ako probate).

Pica sa ananasom. Foto: Ilustracija, Pixabay

Recept za picu

Bez obzira na to da li na picu stavljate šunku, ananas ili nešto treće, dobra podloga je ključna za uspeh. Evo našeg recepta za testo koje uvek uspe!

  • 16 kašika brašna (po potrebi dodajte još brašna)
  • kesica praška za pecivo
  • kašičica soli
  • čaša jogurta
  • malo ulja
  • jedno jaje

Ono što je najvažnije je da podloga bude tanka. Zato oklagiju u ruke, razvucite testo i prijatno!

Ukoliko ipak niste raspoloženi da baš sada pravite picu, u Nišu ima itekako dobrih restorana koji prave picu i dostavljaju na kućnu adresu. Predlažemo vam da njihovu ponudu pogledate ovde.

Dostava hrane