Svetski dan lubenice: Danas slavimo najboljeg predstavnika leta

svetski dan lubenice
Foto: Pixbay

Svetski dan lubenice obeležava se danas, 3. avgusta. Izabrati najslađu veliki je izazov, a evo i nekoliko trikova kako da odaberete najbolju.

Lubenica je mnogima prva asocijacija na leto, i omiljeni obrok u vrelim danima. Lubenica spada u povrće, i izvrstan je izvor vitamina C, vitamina A, kalijuma i magnezijuma. Sadrži dosta vode, i pomaže u izbacivanju toksina iz organizma. Ono što je zanimljivo je to što je svaki deo lubenice jestiv- čak i kora.

Svetski dan lubenice najbolje je proslaviti, kao što pretpostavljate, jedenjem lubenice. Bilo da sa drugim voćem napravite salatu, iscedite sok ili jednostavno isečete parče lubenice, najbitnije je da ste izabrali najslađu. Biranje lubenica pokreće mnoge rasprave, i za neke predstavlja ozbiljan izazov. Evo nekoliko saveta kako da izaberete najbolju:

Mračna strana lubenice

Što je tamniji i žući deo kore, koji je dodirivao zemlju, to je veća verovatnoća da će lubenica da bude slatka i zrela.

Šare

Baš one lubenice koje imaju braonkaste šarice po sebi su najslađe. Te šare nastaju od toga što su pčele više puta posećivale oprašeni cvet lubenice.

Muška ili ženska lubenica?

Lubenice koje su izdužene su “muške”, i one su vodenastije. Ukoliko volite da vaša lubenica bude veoma slatka, teba da birate okrugle lubenice, tzv. “ženske”.

Zlatna sredina

Lubenica ne bi trebalo da bude prevelika, a ni previše mala ako želite da bude slatka. Takođe, trebalo da bi da deluje “teško” za svoju veličinu, odnosno kada je podignete da se iznenadite koliko je zapravo teška.

Peteljka

Suva peteljka govori da je lubenica zrela. Ako je peteljka zelena, to znači da je prerano ubrana i da verovatno nije dovoljno slatka.

Sada kada ste izabrali pravu lubenicu, treba je iseći. Umesto da je servirate isto kao i svakog dana, poigrajte se i servirajte je na originalan način.

Dostava hrane u Nišu