Najskuplji pas na svetu košta milion dolara: Statusni simbol ili kućni ljubimac?

najskuplji pas na svetu
Izvor fotografije: Luftika

Najskuplji pas na svetu je zlatni tibetanski mastif. Cena ovoj tibetanskoj dogi, kako ga zovu, ide i do vrtoglavih milion dolara.

Pre nekoliko godina štene zlatnog tibetanskog mastifa prodato je za neverovatnih 1,9 miliona dolara. Štene je imalo godinu dana, bilo je visine 80 centimetara i težine čak 90 kilograma, a kupio ga je jedan Kinez.

Već dugo se mnogi pitaju u čemu je tajna i zašto ova rasa toliko vredi. Pokazalo se, naime, da je tibetanski mastif izuzetno odan i gazdi lojalan do smrti. Spreman je da se suoči sa svim zverima, a nomadska plemena Azije koristila su ga za lov i kao čuvara ovaca od vukova, leoparda, medveda itd.

Prvi tibetanski mastif Siring stigao je u Evropu 1847. godine kao poklon mladoj Viktoriji, engleskoj kraljici. Dva psa je i Dalaj Lama poslao američkom predsedniku Ajzenhaueru na dar. Tibetanski pas ima izuzetno jaku vilicu, braon oči spuštenih kapaka, uši srcolikog oblika i veoma snažan grudni koš sa prednjim nogama. Ovom psu je neophodna dresura i vlasnik čvrstog karaktera jer je izuzetno tvrdoglav.

Iza njega na listi najskupljih pasa su nemački ovčar, kavalije king Čarls terijer, persijski hrt. Za njima slede engleski buldog, samojed, akita, čau-čau, rotvajler i egipatski faraonski pas.

Izvor: Luftika

Kućni ljubimci kao statusni simbol

Postavlja se pitanje da li je čuvanje životinja postalo prestiž? Da li u ludoj trci za što boljom rasom zanemarujemo značaj kućnih ljubimaca? Paradiranje pasa sa dobrim pedigreom i idealnih proporcija, za “izlog” umanjuje značaj životinja.

Dok pojedini ne pitaju za cenu, i daju basnoslovne iznose za kupovinu životinja, ljudi dobrog srca sklanjaju odbačene ljubimce sa ulice i pokušavaju da ih udome. Na društvenim mrežama, na haštagu #udominekupuj možete se informisati i pronaći životinje kojima je potrebna pomoć.

Kućni ljubimci su izvor ljubavi, zato ljubav i treba da bude glavni razlog za čuvanje životinja, a ne cena, izgled i poreklo.