Svetski dan ispijanja vina, pića koje zagreva dušu

Svetski dan ispijanja vina
Foto: Ilustracija, Pixabay

18. februara obeležava se Svetski dan ispijanja vina. Ovo piće sa dugom tradicijom oduvek se smatra pićem bogova.

Svetski dan ispijanja vina valja obeležiti uz čašu omiljenog vina, ali nikako ne treba preterivati. Uz vino, naravno, ide hrana, a sada ćemo vam otkriti koje vino ide najbolje uz koju hranu.

Uz predjela, pihtije i namaze  poslužite belo vino koje je suvo, polusuvo ili lagano slatko. Jela na bazi ribe se takođe slažu sa suvim belim vinima i suvim (brut i extra brut) penušavcima. S druge strane, ribe pečene na roštilju, rakovi, školjke i kavijar obavezno idu uz jaka bela i crvena vina, suvi beli penušavac ili bela aromatična vina.

Uz jaja pripremljena na različite načine koje služite sa suhomesnatim proizvodima i sirom, najbolje ide belo suvo ili ružičasto vino.

Kada je reč o mesu, belo meso i ono lagano ispečeno na roštilju upotpunjuje se sa mladim crvenim suvim vinom. Uz tamno meso, domaću i lovnu divljač idu izrazito puna i jaka, stara crvena vina.

Voće se najbolje slaže sa belim slatkim, penušavcem i likerskim rozeom. Uz voće se služe i slatki bermet i likersko crveno staro slatko vino.

Kolači i sladoledi idu savršeno u kombinaciji sa specijalnim likerskim vinima, polusuvim penušavcima i aromatičnim slatkim vinima. Suve poslastice, one bez čokolade, dobro podnose penušavce starijeg godišta, bela slatka i poluslatka vina, šeri, porto ili prošek.

Dostava hrane u Nišu