U niškom KPZ-u 37 zaraženih, ombudsman utvrdio da nije bilo propusta u radu

u niškom KPZ-u
KPZ NIš, zatvor Foto: Ministarstvo pravde

Zaštitnik građana utvrdio je, tokom nadzora nad radom u niškom KPZ-u, da je zavod sproveo sve epidemiološke mere zaštite od širenja virusa kovid-19.

Utvrđeno je i da u niškom KPZ-u oboleli osuđenici na raspolaganju imaju sve neophodne lekove, saopštila je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

Zaštitnik građana je u izveštaju naveo i da nije našao propuste u radu. Navodi se da je zavod snabdeven svom potrebnom zaštitnom opremom i medicinskim sredstvima.Utvrđeno je i da su u potpunosti sprovedene preporuke koje je dobio od Instituta za javno zdravlje Niš, dodaju.

“U izveštaju je istaknuto da je u okviru epidemioloških mera organizovano testiranje i izolacija obolelih. Izolovana su i lica koja su bila u kontaktu sa obolelima. Za obolele je zavod obezbedio dovoljne količine svih raspoloživih lekova potrebnih za lečenje”, navodi Uprava.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija ističe da su izveštajem ombudsmana potvrđeni raniji navodi da osuđenici imaju neophodnu medicinsku negu. Dalje navodi da su sa pojavom korone u ovom zavodu “pojedine organizacije želele da zloupotrebe ovu situaciju iz samo njima znanih razloga, šireći lažne tvrdnje da obolela lica u KPZ Niš ne dobijaju terapiju i da zavod nema potrebne lekove”.

U ovom trenutku u celom sistemu izvršenja 37 lica ima koronavirus. To je 0,3 odsto od trenutno 10.778 lica lišenih slobode. Lica se dobro osećaju. Imaju blagu kliničku sliku i njihovo stanje se 24 sata dnevno intenzivno prati, navodi Uprava u saopštenju.

Izvor: Insajder