“Sveti Jakov Tumanski” dokumentarni film o životu Radoja Arsovića – u NKC-u

Dokumentarni film o životu Radoja Arsovića, “Sveti Jakov Tumanski”, biće prikazan u sredu 1. novembra u 20 sati u maloj sali NKC-a. Ulaz je besplatan a gost filma biće Boško Milosavljević, reditelj filma.

Dokumentarni film o životu Radoja Arsovića počinje u njegovom rodnom kraju, u Kušićima, nedaleko od Ivanjice. Dečak koji od malena pokazuje da je predodređen za školovanje, docnije će poći stopama velikih srpskih prosvetitelja. Nakon osnovne i srednje škole, ratni vihor odnosi ga u Francusku, u Monpelje.

Nekoliko godina nakon rata, kao stipendista Ministarstva poljoprivrede, 1924. godine, stiče doktorat na prestižnom univerzitetu u zemlji naših saveznika iz Prvog rata. Nakon toga, izgleda da se mladom čoveku smeši blistava karijera u diplomatiji.A onda, sticajem okolnosti, ili podstaknut višom silom – on bira drugačiji put. Sreće Svetog vladiku Nikolaja – i postaje iskušenik manastira Žiča…

Film pokazuje ključne momente njegovog života – školovanje, rat, obrazovanje i  prosvetiteljski rad, kao i potonje monašenje, stradanje, i – nakon smrti, uzdizanje u Svetost.

Posebno se izdvaja period života koji je proveo kao iskušenik i monah u Žiči, kao i stradanje i misija koja će ga dovesti do Tumanskog manastira …