Svečano otvorena mala scena niškog Narodnog pozorišta. Novi prostor za drugačiji pozorišni izraz

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, svečano je otvorila malu scenu niškog Narodnom pozorišta. Otvaranje se poklapa i sa proslavom 137. godišnjice postojanja i rada pozorišta, a zvanično prva predstava koja je odigrana na njoj, odmah nakon otvaranja, je “Sladoled” Mira Gavrana, u režiji Spasoja Ž. Milovanovića.

“Nije svakidašnja situacija da se gradi pozorište. 137 godina postojanja institucije kulture a posebno pozorišta je civilizacijsko dostignuće i poseban odnos i prema nacionu ali i prema gradjanskom društvu. Ono što često ističemo mi koji živimo i radimo u pozorištu, je da je pozorište neraskidivo vezano za modernu istoriju Srbije. Čak je i himna Srbije nastala iz predstave. Ne može da se zamisli da jedno društvo ide napred, ako nema svoje institucionalno pozorište o kome brine” – istakao je direktor Narodnog pozorišta u Nišu Spasoje Ž. Milovanović.

Kako je naglasio Milovanović, posle duže od pet decenija zagovaranja ideje o maloj ceni pri Narodnom pozorištu, danas je svečano otvoren novi prostor koji će omogućiti ne samo drugačiji pozorišni izraz, već i da mlade koleginice i kolege koji nemaju priliku da budu stalni članovi ansambala Narodnog pozorišta, imaju svoj prostor.

U Nišu trenutno ima 60 mladih ljudi koji su završili ili završavaju jednu od pozorišnih akademija i više su nego dobrodošli ovde, baš kao i drugi koji su spremni da govore o društvu koje živimo ovde i sada, i koji su spemni da pokažu svoju različitost na ovoj sceni, sa jednim ogromnim uvažavanjem. Čak i ako se ne slažemo, više su nego dobrodošli, ako imamo najmanje jedan zajednički sadržilac gde se slažemo – a to je pozorište” – istakao je Milovanović

Inače, prva premijera koja će biti izvedena na maloj sceni, jeste diplomska predstava studentkinje režije Nevene Dimitrijević. 

Malu scenu niškog Narodnog pozorišta, otvorila je Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

“Otvaramo jedno značajno poglavlje ne samo za Narodno pozorište i grad Niš već i za kulturnu scenu Nišavskog okruga, ali i čitave naše zemlje. Jedno od prvih mesta na pozorišnoj mapi Srbije postaje bogatije za novu scenu, na radost glumaca, režisera i svakog gradjanina” – istakla je Gojković.

Ona je naglasila da je ovo prva novoizgradjena pozorišna scena u našoj zemlji nakon više decenija.

“Velika mi je čast što danas primam zahvalnicu Narodnog pozorišta Niša. Ministarstvo kulture i informisanja je dalo 1,27 miliona evra i pokazalo time koliko su ulaganja u kulturu i njena decentralizacija bitni za kvalitet života u jednom gradu. Za samo tri godine obnovili smo 108 objekata kulture širom Srbije ali i unapredili zakonsku regulativu” – zaključila je Gojković.

Mala scena je multinamenski prostor, u isto vreme klasičan što znači da gledaoci u foteljama gledaju glumce na samo dva matera razdaljine, ali i interaktivan, jer nisu isključeni ni razni performansi.

Ima ukupno 72 sedišta na takozvanim teleskopskim tribinama ali i dovoljno prostora za još 20 do 30 dodatnih sedišta.

Takođe, Narodno pozorište će automatski imati i veći broj igranja, jer će u isto vreme moći će da se igraju dve predstave – na maloj i velikoj sceni. 

Global Digital Clinik