Klinika za kardiohirurgiju obustavila rad i sve operacije zbog nedostatka reagenasa. Odluku o prestanku nabavke reagenasa doneo direktor UKC Niš dr Zoran Perišić.

klinika za kardiohirurgiju

Uprava UKC Niš ukinula je nabavku reagenasa za našu laboratoriju gde radimo testove za hemostazu kojim procenjujemo sklonost ka krvarenju ili trombozama kod pacijenata tokom i posle operacije.

Nakon 15 godina niška kardiohirurgija prinudjena je da zbog nedostatka reagenasa prekine sa radom kako ne bi ugrozila živote svojih bolesnika.

Odluku o prestanku rada svih kardiovaskularnih operacija i transplantacije bubrega zbog nedostatka materijala za aparate Multiplate i ClotPro doneo je kolegijum klinike za kardiohirurgiju UKC Niš koga čine 33 lekara i to jednoglasno jer nismo imali drugog izbora.

Klinika je u poslednjih nekoliko nedelja svojim dopisima upozoravala sve nadležne institucije u Srbiji (ministarstvo zdravlja i RFZO) da će ukidanje potrošnog materijala dovesti do onemogućavanja rada na našoj klinici i do ponovnog veštačkog stvaranja liste čekanja. Ove metode i nabavka reagenasa nikada nisu bili sporni tokom poslednjih 15 godina a RFZO je u svom odgovoru na naš dopis napisao da je odluku o prestanku nabavke reagenasa doneo direktor UKC Niš dr Zoran Perišić.

Krivične prijave nas nisu zaustavile ali bez reagenasa i materijala ne možemo da radimo…. Izvinjavamo se svim našim pacijentima zbog toga što će se ponovo, nakon skoro godinu dana, stvoriti liste čekanja ali to zaista nije više u našoj moći. Nekim drugim “decision makerima” očito ljudski životi i nisu važni već neka njihova agenda i šahovska kombinatorika.

Klinika će, naravno, odmah po obezbedjivanju neophodnog materijala početi sa radom. Kad god to da bude…

Od 1995. godine radim u UKC Niš i nikada ovako nešto nisam ni video ni doživeo, naveo je na svom FB profilu dr Dragan Milić

Global Digital Clinik