Sve što treba da znate o pilatesu

pilates
Foto: pixabay

Pilates je izuzetno popularna aktivnost. Najčešće se pripadnice ženskog pola odlučuju na ovakvu vrstu vežbe.  Ono što ga ističe su mali napor i velika zabava. Pored toga, ova vrsta vežbe ne spada u kardio. Nema skakanja ni trčanja, a rezultati su tu. Kroz manje pokrete, pilates će vas ojačati.

Leto još uvek traje. Svima je u interesu da liniju dovedu do savršenstva. Ako niste ljubitelj sportova, ali želite da se aktivirate i zategnete, pilates je pravo rešenje. Osećaćete se mnogo bolje. Ovo je odličan način da popravite držanje i zategnete svoje telo.

Najosnovnije o pilatesu

Pilates je nastao dvadesetih godina prošlog veka. Kreator ove popularne aktivnosti je Džosef Pilates. Zbog svoje jednostavnosti, ova vežba u ljudima izaziva nepoverenje. Nemojte da vas to zavara. Iako deluje jednostvano, treniranje pilatesa je znatno napornije. Cilj je uraditi svaki pokret pravilno. Time se istežemo i postajemo fleksibilniji.

Vrlo je bitan odnos između mozga i mišića. Iako deluje drugačije, to je ono što dovodi do rezultata. Mozak je napravljen tako da pamti pokrete koji se ponavljaju. Da biste imali vidljive rezultate neophodno je da se koncentrišete na treningu. Ako vežbe izvodite nepravilno, mozak će se na to navići. Zbog toga se i dešava da nema rezultata koje toliko želite da vidite.

Pilates je idealan način da aktivirate celo telo. Pomaže za snagu, izdržljivost i stabilnost. Ono što sve najviše interesuje je da li je moguće da se uz pilates izgube telesne masti.

Pilates i mršavljenje

Mršavljenje je u isto vreme i jednostavan i komplikovan proces. Ukoliko uzimate manje kalorija od onih koje trošite, doći će do mršavljenja. U pitanju je kalorijski deficit. Vežbanje kroz bilo koju fizičku aktivnost nije jedini faktor kod mršavljenja. Potrebno je da promenite i svoju ishranu i unos kalorija. Ova aktivnost pomaže i da oblikujete mišiće. Što više mišića imate, lakše ćete da šmršate. Veća mišićna masa pomaže ubrzava metabolizam. A svi znamo koliko je metabolizam bitan za sagorevanje kalorija.

Ako želite samo da se aktivirate, ne morate da menjate svoj kalorijski unos. Ali ako želite da izgubite masti i kilograme, morate da smanjite unos kalorija. Vodite računa o tome da ne treba da preterate sa smanjenjem kalorija. To može oštetiti vaše zdravlje. Nije moguće videti rezultate brzo. Gubitak kilograma je dugotrajan i naporan proces. Ali ne mora da bude! Ako je pilates vaš izbor aktivnosti, fokusirajte se na zabavu i dobar osećaj koji vam pruža.

Kalorije koje ćete sagoreti uz pilates variraju zbog mnogo faktora. U ovo spadaju godine, trenutna težina, koliko su naporne vežbe koje radite. Uz ovu aktivnost očekuju vas i druge pozitivne strane sem mršavljenja. Pilates je pogodan i za one sa povredama. Ako imate bolove u leđima, ova aktivnost pomoći će vam i u tome.

Rutina

Mnogima koji na sport nisu navikli teško je da mu se prilagode. Od mnogo bezuspešnih pokušaja da se sportu okrenemo izgubi se volja. Ako je vaš cilj da se aktivirate i steknete naviku, onda nema boljeg rešenja od pilatesa! Ovo je jedna od najboljih opcija za ljude koji ne vole da vežbaju. Jednostavno je, a zabavno. Pola sata umerenog pilatesa proći će vam kao trenutak. Da biste ostali dosledni fitnes rutini neophodno je da radite nešto što volite. Ako je to pilates, ne oklevajte da se upišete i krenete da trenirate. Ako mislite da je previše blago za vas, potražite vežbe za one naprednije. Vežbe variraju od početničkih do naprednih. Nemoguće je da ne pronađete one koje vam odgovaraju.

Pilates i stres

Neprijatelj života danas je stres. Od previše žurbe svuda sve više se pojačava i neprijatni osećaj koji stres ostavlja. Iako ga mnogi zanemaruju, stres može da dovede do zdravstvenih problema ako se ne reši. Najbolje rešenje ovog problema je upravo fizička aktivnost. Oni koji se sa ovim problemom bore, mogli bi da pokušaju da ga reše kroz treniranje. Pilates je odlično rešenje da lagano uplovite u vode aktivnosti. Ne samo to, pomoći će vam da ublažite simptome stresa, depresije i anksioznosti. Na ovaj način ćete doživeti i psihičku promenu.

Ono što dodatno izdvaja ovu aktivnost je i veliki broj zanimljivih i drugačijih vežbi. Jednu ćete raditi određeno vreme, ali brzo ćete preći na sledeću. Time ćete stalno biti u pokretu, a opet će vam biti zabavno. Mnogo je vežbi koje možete da uradite na pilatesu, pa je malo verovatno da će vaš trening uvek biti isti. Pošto vam neće biti dosadno zavolećete treninge. To je još jedan bitni faktor ovih treninga.

Nema razloga da ne date šansu pilatesu. Možda nećete izgubiti kilograme ekstremno brzo, ali ćete svakako doživeti promenu. Pošto vam neće biti previše naporno nećete odustati. Sem toga, biće vam zabavno. Prilagođen je gotovo svima i pomoći će vam da razvijete rutinu. Ako vam je malo, pokušajte da ukombinujete ove vežbe sa kardio treningom ili treningom snage. Mogućnosti su bezbrojne.

Global Digital Clinik