Surfuj bezbedno: Kako zaštititi mlade od nasilja i krivičnih dela na Internetu

Surfuj bezbedno: Kako zaštititi mlade od nasilja i krivičnih dela na Internetu?

Sve je veći broj slučajeva da srednjoškolci postaju žrtve nasilja i krivičnog dela preko interneta.

Na tu temu su pripadnici Policijske uprave u Nišu razgovarali sa učenicima Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu zahvaljujući projektu “Surfuj bezbedno” kojim se želi unaprediti bezbednost učenika na društvenim mrežama.

Učenicima je poručeno da internet može da ponudi zabavu, informacije, poslovne prilike, saradnju, ali da bi na najbolji mogući način iskoristili potencijal pretraživanja na interentu moraju da znaju kako da se na njemu ponašaju bezbedno.

Tamna strana interneta

“Upozorili smo učenike na tamnu stranu interneta i edukovali ih kako da im neko ne zloupotrebi podatke na internetu, kako da ne postanu žrtva prevare ili krivičnog dela i kako da sami ne izvrše krivično delo na internetu”, rekla je oficir Odeljenja policije Policijske uprave u Nišu, Lidija Pavlović.

Niški učenici uglavnom umeju da prepoznaju elektronsko nasilje i znaju kako da se zaštite na Fejsbuku, Instagramu i ostalim društvenim mrežama.

“Znam da ne smem da otkrijem svoju lozinku, osim roditeljima, da moram da proverim da li sam se izlogovao iz naloga školskog ili bilo kog računara sa koga sam pristupio mreže pre nego odem. Dobra lozinka mora da ima dosta karaktera i da bude kombinacija malih i velikih slova, brojeva i znakova”, kaže učenik niške gimnazije.

“Ovakva predavanja su dobra jer nam ukazuju da ono što delimo na društvenim mrežama zauvek ostaje onlajn i da moramo da pazimo sa kime razgovaramo preko intereneta i kakve fotografije postavljamo delimo javno ili sa prijateljima”, dodaje učenica koja je bila na predavanju Policijske uprave u Nišu.

Interkativna predavanja na kojima će pokretači projekta “Surfuj bezbedno” saznati i koje nedoumice imaju mladi u  vezi interneta u narednom danima  biće održana i u stručnoj srednjoj školi “Mija Stanimirović” Niš, kao i u Umetničkoj školi Niš.

“Cilj edukacije je informisanje i podizanje svesti mladih o opasnostima koje se javljaju na internetu, merama bezbednosti i elektronskom nasilju, kao i promocija kulture nenasilja i unapređenje bezbednosti mladih na internetu”, objašnjavaju u Policijskoj upravi Niša.

Prema poslednjim podacima istraživanjima Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo, a u kojem su učestvovali učenici osnovnih i srednjh škola iz 16 gradova Srbije, 15 odsto učenika je doživelo neprijatnost na Internetu.

Istraživanje je pokazalo i da 34 odsto učenika na chatu priča sa nepoznatim osobama, da je oko 30 odsto učenika lično upoznao osobu koju je prvi put upoznao na internetu i da je 31 procenat učenika izjavio da njihovi roditelji ne znaju šta oni rade na društvenim mrežama.

Global Digital Clinik