Dan pobede nad fašizmom: Dok pamtimo pobednike – oni će živeti

Besmrtni puk u Nišu
Besmrtni puk u Nišu

Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu u Nišu je obeležen je polaganjem venaca na spomenik ruskim vojnicima na platou ispred logora “Crveni krst” i na spomenik oslobodiocima Niša u centru grada u prisustvu predstavnika gradske vlasti, Vojske Srbije, Policije, Nišavskog okruga, Rusko-  srpskog humanitarnog centra i velikog broja građana.

Prethodno je u Domu Vojske održana svečana akademija na kojoj su evocirane uspomene na slavne dane i borbu za konačni slom nacističke Nemačke.

Odavanje pošte žrtvama dao je i “Besmrtni puk” – kolona Nišlija  sa fotografijama žrtava fašizma i heroja Drugog svetskog rata koja se kretala od Logora na Crvenom krstu do Trga kralja Milana.

Poruka simbolične šetnje je bila da se nikada ne sme dozvoliti oživljavanje ideologije koja je Evropi i svetu donela veliku patnju tokom dvadesetog veka.

“Značajnu ulogu u pobedi nad fašizmom imao je srpski narod sa hiljadama boraca koji su dali život za slobodu i poštovanje ljudskog dostojanstva. Republika Srbija danas čvrsto zastupa principe miroljubive saradnje i zalaže se za toleranciju i saradnju sa ostalim državama Balkana, ali i doprinosi ukupnim naporima za postizanje stabilnosti u regionu”, poručili su čelnici grada.

Dan Evrope u Nišu

Dečijom predstavom, horskom muzikom, izložbom kreativnih radova nastalih u niškom EU info kutku i fimovima obeležen je i Dan Evrope u Nišu, koji se proslavlja u čast Šumanove deklaracije iz 1950. godine, kojom započinje ideja o ujedinjenju evropskih zemalja.

 

Global Digital Clinik