Studenti prestižnog Univerziteta u Istanbulu biće gosti međunarodne studentske organizacije ,,Estiem“ u Nišu

Lokalna grupa Mašinskog fakulteta u Nišu studentske organizacije “Estiem”, ugostiće studente sa Tehničkog fakulteta Univerziteta u Istanbulu od 17. do 22. aprila u Nišu.

Cilj razmene studenata je da poveže studente različitih evropskih univerziteta kroz međusobne posete dveju lokalnih grupa, radi upoznavanja kulture, običaja, jezika i studenata drugih gradova Evrope, kao i njihov princip visokog školovanja, a razmena lokalnih grupa ove godine nosi naziv “Istanbul-ITU visits Niš“.

,,Poseta studenata prestižnog i svetski priznatog Turskog univerziteta – ITU, predstavlja jedinstvenu priliku da mladi, ambicionzni ljudi koji čine lokalnu grupu iz Niša, uspostave kontakte i zbliže se sa svojim vršnjacima iz lokalne grupe Istabnbul-ITU, ali i ujedno u najboljem svetlu predstave kulturu naše zemlje, a naročito Jug Srbije. Cilj nam je da kroz ostvarene kontakte osnažavamo našu lokalnu grupu“, izjavila je predsednica Estiem-a u Nišu, Sofija Stanojev, studentkinja četvrte godine Mašinskog fakulteta.

Studenti koji dolaze iz Istanbula, imaće mogućnost da tokom svoje petodnevne posete Nišu, kroz niz aktivnosti koje je priredila lokalna grupa Niš, saznaju više o istoriji samog grada, kulturi Srbije i životu mladih u našoj zemlji i gradu.

Pored toga, cilj je, kakos se navodi, predstavljanje Niša i Srbije, a naročito jug Srbije, običaje koji su specifični za taj kraj, kao i znamenitosti i prirodu koja okružuje grad Niš, kako kroz organizovane posete muzejima, znamenitostima i izletima u prirodi, tako i kroz kulturološke sesije, časove srpskog jezika, folklora i kuvanja tradicionalnih jela.

,,Verujemo da je veoma važno pokazati istoriju našeg grada mladim ljudima iz inostranstva i čast nam je što im možemo pružiti tu mogućnost kroz niz aktivnosti koje su specifične za grad Niš. Drago nam je što ćemo našim posetiocima obezbediti i posete drugim znamenitostima, poput Jelašničke klisure i Niške banje i povedemo ih na jedno unikatno gurmansko iskustvo našeg kraja“, navodi Tijana Kocić, podpredsednica za marketing i PR, takođe studentkinja četvrte godine Mašinskog fakulteta u Nišu.

Global Digital Clinik