Stara planina, lepotica istočne Srbije koju morate posetiti

Foto: Vikipedija

Stara planina je najveća planina u Istočnoj Srbiji. Ono što se prvo nauči na časovima geografije je da je ova planina prirodna granica Srbije i Bugarske.

Stara planina je od Beograda udaljena 330 kilometara, a od Zaječara 100. Nešto bliži je Niš, koji je udaljen 70 kilometara, dok su najbliži Knjaževac i Pirot. Poslednjih godina turizam na Staroj planini je u ekspanziji. Raznolika ponuda privlači i ljubitelje avanture i one koji žele da odmore i uživaju u prirodi. Sama po sebi Stara Planina smeštaj koji odgovara svetskim standardima, gurmanska jela, čist vazduh i brojne prilike za avanture, samo su neki od razloga zbog kojih treba posetiti ovu lepoticu istočne Srbije.

Foto: Vikipedija

Ova planina, koja se većim delom nalazi u Bugarskoj, predstavlja deo prostranog planinskog venca koji se naziva Karpatsko – balkanski planinski luk. U Srbiji se nalazi samo njegov manji zapadni deo. Teritoriju Stare planine i njeno podgorje sastavlja Torlak a istočna polovina se naziva Visok (ranije Visočki srez).

Glavni venac ove planine dugačak je oko 550 kilometara, i proteže se od Zaječara do Crnog mora. Stara planina nosi i drugo ime – Balkan. Upravo po njoj je Balkansko poluostrvo dobilo naziv.

Najviši vrh, duž granice na Staroj planini, a i u Srbiji, je Midžor. On se nalazi na nadmorskoj visini od 2.169 metara. Površina masiva Stare planine, koji zahvata Srbiju je 1.802 kvadratna metra.

stara planina
Midžor. Foto: Vikipedija

U vreme Rimljana, masiv se zvao Hemus (Haemus). Istoričari kažu da taj naziv potiče od tračke reči saimon što znači “planinski lanac”.

Sloveni su je nazivali Matorni gori, a Turci Kodža Balkan ili samo Balkan. Naziv Balkan je persijskog porekla i znači “brdoviti kraj”. Postoji još i naziv Ćiprovački Balkan.

Neverovatna priroda koja oduzima dah učiniće da se zaljubite u Staru planinu i da joj se stalno vraćate.

Bogata je brojnim rečnim tokovima. Zbog toga ima razgranatu hidrografiju koja omogućava bujnu i raznovrsnu floru, kao i uslove za život raznovrsne divljači. Planina je karakteristična po brojnim dolinama koje se dižu prema vrhovima i praktično niz svaku od tih dolina teku vode. Manji potoci koji se nizvodno spajaju u veće potoke, a potom formiraju rečne tokove, koji se potom spajaju sa drugim rečnim tokovima. Stara planina poznata je i po brojnim vodopadima.

Jedan od njih je i vodopad Tupavica, koji bi obavezno trebalo da posetite kada ste na Staroj Planini. Koristeći Google mape lako ćete naći put. Kada dođete do sela Vrelo, skrenite za Brlog. Prateći putokaze doći ćete do vodopada. Ne moramo Vam govoriti da oduzima dah, ali evo jedne fotografije da Vas uveri da ovo odredište ne smete propustiti.

Na Staroj planini nalazi se i Kanjon reke Rosomače , nedaleko od sela Slavinja. Rosomača pravi neobičan kanjon slojevitih ivica, u kome se nalazi više proširenja sa virovima, koja podsećaju na kotlove ili lonce, pa otud i naziv “lonci”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ana Blanuša (@renesansna)

Bilo da Staru planinu posetite zimi, u proleće ili tokom leta, nećete se razočarati.

Svako godišnje doba na ovoj lepotici istočne Srbije ima svoju čar. Nadmorska visina od 1.000 do 2.000 metara i čist vazduh veoma su pogodni za vaše zdravlje.

Kada govorimo o Staroj planini, ne možemo zaobići Zavojsko jezero, koje je jedino u Srbiji nastalo koluvijalnim procesima (geormorfološki proces koji nastaje pod neposrednim dejstvom gravitacije).

stara planina
Pogled na Zavojsko jezero sa Stare planine. Foto: privatna arhiva, M.C.

Po načinu postanka spada u urvinsko, što znači da je u pitanju tip tektonskog jezera. Ova jezera nastaju pri jačim zemljotresima ili pod uticajem čoveka, urvanjem zemljišta i pregrađivanjem reke.

Naime, 1963. godine usled ovih pokreta obrušio se deo planine i pregradio planinsku reku Visočicu. Kasnijim uticajem čoveka izgrađena je brana i jezero sada spada u kategoriju veštačkih jezera/akumulacija.

Zavojsko jezero je u sаmom srcu Stаre plаnine. Sа pogledom nа Midžor i Bаbin zub, jedаn je od nаjvećih turističkih potencijаlа Stаre plаnine.

Zavojsko jezero tokom leta. Foto: privatna arhiva, N.S.

Sneg se na Staroj planini zadržava i do šest meseci, a kada se otopi priroda zasija u svom punom sjaju.

Ukoliko ste ljubitelj snežnih avantura ovde se možete baviti skijanjem i snoubordingom.

Na skijaškom centruBabin zub” nalaze se staze na lokacijama “Konjarnik”, “Sunčana dolina”, kao i “Markova livada”.

stara planina
Foto: privatna arhiva, V.S.

Skijalište “Babin zub” poseduje četvorosednu žičaru “Konjarnik” i ski lift ”sidro” “Sunčana dolina” kao i dečiji ski vrtić sa pokretnom trakom “Markova livada”. Na lokaciji “Jabučko ravnište” nalazi se prva gondola u Srbiji.

Na raspolaganju vam je više od 13 kilometara odlično uređenih staza, različitih težina. Staze su pripremljene za skijaše svih kategorija.

Za ljubitelje ekstremnijih sportova, obezbeđena je staza za slobodnu vožnju. U ski centru Stara planina je izgrađen sistem za veštačko osnežavanje, kako bi, i u slučaju nedostatka prirodnog snega, posetioci centra mogli da uživaju u zimskim sportovima.

stara planina
Foto: privatna arhiva, V.S

Stara Planina pogodna je i za planinarenje i izlete, a pogled će vas nesumnjivo oboriti s nogu.

Za avanturiste su predviđene i biciklističke ture koje će vas odvesti u divlju prirodu. Postoje i tereni pogodni za paraglajding, koji vam može pružiti potpuno drugačiji doživljaj.

Bilo da ste u potrazi za avanturom ili odmorom ovde ćete pronaći sve ono što vam je potrebno. Stara planina nudi dobar smeštaj, hranu, divlju prirodu koja pleni i svež vazduh koji će vaša pluća obožavati.