Šta su Air bubble folije i zašto su korisne?

Air bubble folija

Air bubble je vrsta plastične folije ispunjene vazduhom između dva polietilenska filma. Ova popularna folija često se naziva i pucketava folija.

Omiljena zabava mnogih u detinjstvu je bila baš pucketanje ovih zanimljivih balončića ispunjenih vazduhom.

Ipak, air bubble folija se ne koristi za igru već za pakovanje osetljivih i lomljivih predmeta.

Predstavlja odličnu zaštitu, ali i  izolaciju predmeta koji se lako lome ili su napravljeni od osetljivih materijala poput stakla, keramike, porcelana i slično.

Air bubble folije su biorazgradive i mogu se koristiti više puta što ih karakteriše kao ekološke, ali i ekonomične materijale namenjene obezbeđivanju predmeta spremnih za transport.

Veoma su lagane i jednostavne za korišćenje jer se lako seku, vare i lepe, te vam obezbeđuju kvalitet i sigurnost upakovane robe.

Pakovanje je izuzetno važan deo industrije, jer je važno da proizvod bude zaštićen u toku transporta i skladištenja kako bi do potrošača stigao u perfektnom stanju.

Naročito je praktična upotreba air bubble folije za zaštitu ćoškova robe koja je sklona krzanju istih.

Roba upakovana u air bubble foliju do krajnjeg potrošača dolazi neoštećena i u svom izvornom stanju, što je najvažnije.

Šta je air bubble folija?

Zaštita robe od udaraca, atmosferskih nepogoda i neželjenih padova, kao i vlažnosti oduvek je bila važan proces pakovanja robe.

Air bubble folija popularna je vrsta materijala za pakovanje još od kada se pojavila 1957. godine. Mekana je, jaka i lagana i pruža odličnu zaštitu gotovo svega.

Zanimljiva je činjenica da je ova fenomenalna air bubble folija izmišljena sasvim slučajno.

Naime, njena dva izumitelja  Alfred Fielding i Marc Chavannes pokušavali su da stvore 3d tapete tako što su spajali dve zavese za tuširanje.

Nažalost njihova prodaja nije bila uspešna, pa su kasnije probali da je prodaju kao materijal za izolaciju staklenika, ali ni tu nisu imali mnogo uspeha.

Tek 1961. godine njihova kompanija Sealed Air, predstavila je bubble air foliju kao odličan proizvod namenjen pakovanju i zaštiti proizvoda.

IBM je odmah prepoznao kvalitet i praktičnost ove folije te je odmah kupio veliku količinu za zaštitu svojih osetljivih računarskih komponenti.

Na neki način IBM je proslavio ovu foliju, a njena slava traje i dan danas kada se smatra jednim od najboljih proizvoda za pakovanje i zaštitu robe.

Kako se pravi air bubble folija?

Air bubble folija napravljena je od polietilena, kao i mnoge druge folije koje se koriste za pakovanje.

Proces proizvodnje ovih folija nije previše komplikovan.

Sićušne kuglice poput smole od polietilena, najpre se zajedno rastapaju na izuzetno visokoj temperaturi nakon čega se kombinuju i formiraju tanak film od polietilena koji služi kao osnova za pravljenje mehurića.

Zatim se film poravnava na odgovarajuću debljinu i nastavlja do valjka sa malim otvorima.

Kako film klizi po valjcima, vazduh se upumpava u otvore na filmu u obliku kružića. Tako se stvaraju mali mehurići koji ovoj foliji daju tako dobre karakteristike.

Zajedno sa mehurićima koji se uduvavaju u film, folija nailazi na drugi sloj filma koji ga zatvara ostavljajući mehuriće sa vazduhom između ova dva zaštitna filma od polietilena.

Nakon toga, gotova folija se seče i namotava na rolne.

Kako biste lakše razumeli zašto je air bubble folija tako korisna u pakovanju vaših proizvoda, želeli smo detaljno da vam predstavimo sam proces njene proizvodnje.

Još jedna veoma važna stvar jeste da su ove folije potpuno biorazgradive i pogodne za više korišćenja i reciklažu.

Karakteristike air bubble folija

  • UV stabilna, ne propušta UV zrake i na taj način štiti upakovanu robu od prodiranja zraka. Iz tog razloga roba može stajati ovako upakovana i do 12 meseci izloženosti sunčevim zracima. Zbog toga je posebno dobra opcija, ako vam je spoljašnje skladištenje robe važno.
  • Antistatik efekat koji ima ova folija omogućava bezbedno pakovanje elektrotehničkih uređaja, jer smanjuje ili potpuno uklanja elektrostatično pražnjenje koje može oštetiti elektronske uređaje.
  • Štiti metale od korozije i rđe, obzirom da je vodonepropusna i štiti predmete od prodiranja i curenja bilo koje tečnosti.

Vrste Air bubble folija

Kako biste znali koju foliju da izaberete za svoje potrebe, kompanija MP roll line odlučila je da vam napravi mali vodič kroz vrste oodnosno forme u kojima su air bubble folije dostupne.

Air bubble folija rolna

Ova vrsta pucketave, vazdušaste folije se ujedno i najčešće koristi jer obzirom da dolazi u rolni, veoma je lagana za upotrebu, a njena primena može biti višestruka.

Ona se najčešće koristi za zaštitu i pripremu većih predmeta za transport.

Naročito je popularna u oblasti dostave i selidbi.

Veći komadi nameštaja ili bele tehnike mogu se lako i brzo obložiti folijom iz rolne i na taj način osigurati vam da će određeni predmet stići na željeno odredište u celini i neoštećen.

Ova folija koristi se za pakovanje i zaštitu pretežno većih predmeta poput nameštaja, bele tehnike, pokućstva, stakala i predmeta od keramike poput kupatilskih elemenata.

Air bubble folija rado se koristi i u građevinarstvu, jer je poznato da vazdušni jastučići u ovoj foliji služe kao odličan izolator i zvučni i toplotni.

U zavisnosti od stepena zaštite koji vam je potreban, MP roll line kompanija nudi vam mogućnost izbora dužine, širine i debljine folije, odnosno dvoslojne ili troslojne varijante air bubble folija.

Air bubble listovi

Air bubbe listove najčešću primenu imaju u domaćinstvima i za zaštitu pokućstva poput slika, tanjira, escajga sitnih elektronskih aparata i ostalih lomljivih manjih predmeta.

Uglavnom se koriste za odlaganje ili selidbe, kada vam je potrebno da maksimalno osigurate vaše voljene predmete za kuću.

Takođe, veoma su praktični jer se lagano slažu te ih možete koristiti za izolovanje unutrašnjosti kutija u koje želite da odložite, odnosno spakujete svoje lomljive i krhke predmete kada im je potrebna dodatna zaštita.

MP roll line nudi vam veliki izbor vazdušastih listova, a vaše je da odaberete dužinu i širinu koja vam je neophodna.

Air bubble kese

Air bubble kese su odlična stvar, ako vam je potrebno da vaše sitnije ili predmete koji se rasipaju lako i brzo zaštitite od vlage, oštećenja ili udaraca. Pogodne su za čuvanje različitih predmeta u domaćinstvu i najčešće se koriste za odlaganje nakita, escajga, daljinskih upravljača i sitnog alata.

Koriste se i u različitim industrijama za transport  i čuvanje dodatnih sitnijih elemenata poput šrafova, mobilnih telefona, ručki, termostata, kompjuterskih komponenti i ploča itd.

Pucketave kese možete pronaći u više dimenzija te su zaista idealno i dugotrajno rešenje za zaštitu sitnih predmeta.

Osim namene za pakovanje i zaštitu predmeta, pucketave folije pokazale su se kao odlične za redukovanje stresa.

Odnosno uspešno se koriste i kao antistres terapija. Zanimljivo, zar ne?

U svakom slučaju, one su popularne još od prvog dana kada su se pojavile, ali svoju popularnost očuvale su svojim fenomenalnim karakteristikama i praktičnosti koju poseduju.

Ukoliko vam je potrebna još neka informacija o ovim fenomenalnim i zabavnim folijama budite slobodni i obratite se timu MP roll line komanije koji će vam rado pomoći.