“Srpsko-italijanski umetnički dijalog” u Nišu

Slobodan Radojković; Koliba i mreža
Slobodan Radojković; Koliba i mreža

Autori iz Italije i Srbije izložiće svoje crteže i grafike u niškoj Galeriji “Salon 77” u Tvrđavi u okviru projekta „Srpsko-italijanski umetnički dijalog“.

Reč je o projektu koji je realizovan avgusta prošle godine u Sićevu, kao sedmodnevni rezidencijalni boravak petoro umetnika iz Italije (grad Verčeli, oblast Pijemont) i četvoro autora iz Srbije (Niš i Kragujevac). Gost manifestacije bila je umetnica iz Poljske (Magdalena Kaspeska).

Autori imaju različita izvorna polazišta: za Paola Seđicia i Slobodana Radojkovića to su empirijski primeri starog narodnog graditeljstva, za Alisiju Mejo to je dokument o Naisusu koji se čuva u Muzeju u Verčeliju, za Klaudiju Kanaveze vizionarska ideja Nadežde Petrović o okupljanju umetnika u Sićevu, za Jelenu Šalinić i Roberta Đaninetija to su prirodne lepote same klisure, za Magdalenu Kaspesti vizura Sićeva a za Kristinu Pirković njegovi meštani dok je za Silvia Pocatia i Lidiju Uzelac to generalni utisak o Sićevu.

“Simboličan naziv projekta upućivao je ne samo na potrebu za dijalogom autora iz različitih sredina već i na mogućnost „dijaloga“ između prošlosti i sadašnjosti jer su pozvani umetnici iz zemalja različitog kulturno-istoriskog prosedea i nasleđa”, kažu u Galeriji savremene likovne umetnosti Niš.

Inače, Galerija savremene likovne umetnosti Niš je organizacijom ovog  projekta i izložbe proširila polje međunarodne saradnje i obogatila svoj fond umetničkih dela sa dvadeset izloženih radova.

Klaudija Kanavesi; Nadežda gleda dalje
Klaudija Kanavesi; Nadežda gleda dalje

Izložba će biti otvorena u četvrtak, 28. juna od 20 časova i trajaće do 15. jula.

Dostava hrane u Nišu