Srpski turisti zatečeni bujicom i poplavama u Grčkoj

Bujice napravile materijalnu štetu u turističkim mestima u Grčkoj; Foto: Grčka Info FB, Printscreen
Bujice napravile materijalnu štetu u turističkim mestima u Grčkoj; Foto: Grčka Info FB, Printscreen

Hladno vreme, kiša i jak vetar u Grčkoj napravili su velike probleme srpskim turistima, a pojedina mesta imaju i problema sa poplavama.

Nikiti, posledice nevremena; Foto: Grčka Info
Nikiti, posledice nevremena; Foto: Grčka Info

Bujice vode tekle su juče i tokom noći ulicama i nosile sve pred sobom, pa su tako i brojni automobili završili u moru.

Nikiti posledice nevremena; Foto: Grčka Info

Srpski turisti fotografije objavili su na društvenim mrežama, a niže temperature vazduha neuobičajene za ovo doba godine zabeležene su u severnom delu Grčke, dok su bujice najviše problema pravile na drugom prstu Halkidikija, odnosno na Sitoniji, kao i na ostrvu Pefki.

Nikiti posledice nevremena; Foto: Grčka Info
Nikiti posledice nevremena; Foto: Grčka Info

Najugroženija mesta su, prema rečima naših turista, Metamorfosis, Nikiti i Ormos Panagias, javljaju patrole portala grčka.info, koje ističu da su srpski turisti bezbedno i dobro, ali i razočarani što im je propalo letovanje.

Ormos Panagias, posledice nevremena; Foto: Grčka Info
Ormos Panagias, posledice nevremena; Foto: Grčka Info

“Turisti su, za svaki slučaj, iz nekoliko vila i hotela Assa Maris kod mesta Pirgadikia su evakuisani u druge smeštaje odnosno u hotel Alexandros”, navodi se na portalu grčka.info.

Ormos Panagias, posledice nevremena; Foto: Grčka Info
Ormos Panagias, posledice nevremena; Foto: Grčka Info

U Metamorfosisu ljudi iz Srbije su pomagali Grcima da izvuku svoje potopljene automobile iz mora, a u Nikitiju prvi koji je prišao da pomogne ljudima iz automobila koji su završili u moru, pre policije i vatrogasaca, bio je čovek iz Makedonije. 

 

Grčke htine službe su u ovim mestima na Sitoniji i saniraju materijalnu štetu na ulicama, plažama i kućama, ali većina lokala radi normalno.

Ukoliko padavine potpuno prestanu Nikiti bi trebalo da bude doveden u normalno stanje za najviše tri dana.

“Turisti na Halkidikiju koji su usled nevremena pretrpeli materijalnu štetu na svom automobilu, treba da od nadležne policijske stanice u letovalištu zatraže izveštaj na okolnosti nastanka štete. Ukoliko vam je automobil osiguran proverite sa osiguravajućom kućom da li pokriva ovakve štete. Za sve dodatne informacije kontaktirajte Generalni konzulat u Solunu na email ili preko brojeva telefona: + 302310/244-265, +302310/244-266, 302310/244-267. Email: srbcons@otenet.gr, obaveštavaju sa portala grčka.info.

Posledice nevremena u Grčkoj; Foto: Grčka Info FB Printscreen
Posledice nevremena u Grčkoj; Foto: Grčka Info FB Printscreen

Turisti – reporeteri prate situaciju na društvenim mrežama

“Nalazimo se u Asprovalti i kao i u većini mesta nevreme je zahvatilo i ovo letovalište. Jedan sat posle ponoći je i uglavnom smo svi još na terasama i posmatramo šta se dešava. Većina iz okolnih vila je bila prinuđena da preparkira svoja kola, jer je bujica vode koja se naglo slila potopila okolne ulice. Na mestu gde je naš auto bio parkiran do pre par sati, sada gledamo kao bujica odnosi drvo ka moru. Dva auta su uspela nekako da izvuku na vreme, ali treći je završio u moru i tek sutra ujutro ćemo videti gde se zaustavio, na svu sreću vlasnik auta je uspeo da izađe i dobro je. Nismo imali prilike da se do sada susretnemo sa ovolikim naletom vode, ali nije ni malo prijatno, vidljivost je stvarno slaba. Čini mi se da nevreme polako jenjava”, pišu na društvenim mrežama srpski turisti.

Asprovalta; Foto: Grčka Info FB, Printscreen
Asprovalta; Foto: Grčka Info FB, Printscreen

“Stanje u Stavrosu je slicno kataklizmi…pitanje je kada ce se voda povući… nemamo struju, vodu, sve se izlilo… ovo je najduža noć u mom životu!”

Informacije o situaciji sa lica mesta

Kasandra, Sitonija, Atos, Olimpska i Solunska regija: ni u jednom letovalištu (osim Nikitija, Metamorfosisa i Ormos Panagiasa) kiša nije ostavila veće posledice.

Info o ostalim delovima Grčke: u svim regijama i letovalištima koja nisu spomenuta ispod nije bilo većih posledica od kiše i nevremena. U većini turističkih mesta je bilo kišovito, dok u nekim kiša uopšte nije padala. 

Ormos Panagias: mesto je usled obilne kiše pretrpelo materijalnu štetu i nekoliko prodavnica je poplavljeno. Gosti jednog od hotela su sinoć evakuisani u drugi smeštaj i svi su dobro.

Kasandra: Dok je leva strana Kasandre bila pogodjena kišom, talasima i vetrom, desna strana (zapadna) nije bila toliko izložena nevremenu.

Siviri – Kasandra: Nije bilo poplava. Bujični tokovi su se ulili u lokalnu rečicu, a ona u more pa je more trenutno zamućeno.

Evija: U Pefkiju je bilo poplava, situacija se danas stabilizuje

Pelion: Bujica je bila u mestu Kamari

Paralija: Nekoliko ulica je juče bilo poplavljeno, situacija se danas stabilizuje

Tasos: U Potosu i Limenariji je more mutno od bujice i blata

Informacije o drugim letovalištima na ostrvima gde trenutno nema većih problema možete dobiti na društvenoj mreži.

OVDE možete pratiti vremensku prognozu ili direktno preko sajta Grčka.Info