5. ArtFemine festival feminističkog aktivizma i umetnosti u Nišu

Bogat program i ovogodišnjeg ArtFemine festivala u Nišu

„One dolaze“ slogan je petog ArtFemine festivala koji će bit iodržan na nekoliko lokaciija od 12. do 15. jula u Nišu.

“Dolaze nam neverovatno kreativne, uspešne, sposobne i jake gošće i učesnice iz Niša, Srbije, Albanije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i sa Kosova. Ono što očekujemo i obećavamo i ove godine je odlično druženje, razmena dobre energije, dobrih ideja, solidarnosti i podrške”, najavljuju organizatorke festivala iz Centra za devojke Niš.

Na ovogodišnjem festivalu biće premijerno izvedena peta predstava feminističko-aktivističkog pozorišta Centra za devojke „Nevidljive 45 plus“. Predstava, koja se bavi radnim pravima i životima žena starijih od 45 godina, biće izvedena u četvrtak, 12. jula na sceni Studentskog kulturnog centra Niš, sa početkom od 20 časova.

Centar za devojke je osnovan 15. aprila 1998. godine, na inicijativu dve volonterke SOS telefona za žene i decu žrtve nasilja. Cilj osnivanja Centra za devojke je bio da se kroz edukaciju i emancipaciju mladih žena radi na unapređivanju njihovog položaja u društvu.

“I ove godine nas očekuje bubnjarska radionica, takođe i radionica pravljenja predmeta od kože, ulična umetnost i radionica „zvučna kupka“. Za muzički deo biće zadužena didžejka Indigo i beogradski bend Dingospo Dali. O životima i radu umetnica, ali i preduzetnica, razgovaraćemo na dva odvojena panela, ali i od feministkinja iz zemlje i okruženja, kroz neizostavni panel, saznaćemo kakvo je stanje u njihovoj/njihovom državi/gradu na feminističko-aktivističkoj sceni”, kažu u Centru za devojke Niš.

Planirane su i projekcije dva filma: “Još jednom” i “Neželjena ćerka” u Studentskom kulturnom centru Niš, dok će ulična akcija biti oroanizovana u Obrenovićevoj ulici, u petak 13. Jula od 11 sati.

Svečano otvaranje 5. ArtFemine festivala je zakazano za četvrtak 12. jula kada će biti otvorena izložba fotografija “Feministički pokret u region u poslednjih pet godina” u Galeriji Art 55 u Nišu.