Sport bez granica: KKK “Nais” na turniru u Bijeljini

Foto: KKK "Nais"

Proteklog vikenda je u Bijeljini odigran turnir “Sport bez granica”. Turnir je organizovao KKK “Bijeljina” uz podršku Ministarstva za civilne poslove Bosne i Hercegovine i Grada Bijeljina.

Među učesnicima turnira “Sport bez granica” bio je i niški klub košarke u kolicima “Nais”. Pored njih, učestvovali su i KKK “Bijeljina” i KKK Zmaj iz Gradačca.

Nišlije su na put Bijeljine pošli sa samo šest igrača. Odsustvo nekoliko igrača zbog prehlade, obaveza i administracije se osetilo i imalo je za posledicu manji broj izmena i nedostatak težine. Ipak, kao dokazani borci na terenu, nisu se predavali. Što je najvažnije, niko se nije povredio.

KKK “Nais” je imao priliku da nastavi sa odigravanjem velikog broja utakmica. Zaključno sa ovim turnirom u ovoj godini je odigrano 19 utakmica, 13 u poslednja tri meseca. U odsustvu Bratislava Kostića, kapiten KKK Nais na ovom turniru je bio Miodrag Krstić, potpredsednik KKK “Nais”.

„Politika kluba je da u ovoj kovid sezoni razvija igrače iz Niša i okoline. To činimo i kroz veliki broj utakmica, nabavkom što kvalitetnijih kolica za svakog pojedinca, stručnim radom… Čak i za „normalnu“ godinu, ovo je pristojan broj utakmica. Ta činjenica je nama na ponos“, rekao je ponosni Miodrag Krstić.

Foto: KKK “Nais”

U istoriji KKK “Nais” najjači tim protiv koga su igrali je, svakako, evroligaš KKK “Zmaj” iz Gradačca. Novo iskustvo za Nišlije, kao i zanimljiva utakmica sa KKK “Bijeljinom” koja je završila turnir.

„Nama je čast da smo mogli da igramo sa „zmajevima“. Vrhunski tim, disciplinovan, uigran. Biće nam čast da u vremenu koje dolazi da sarađujemo. S druge strane, zadovoljni smo što smo odigrali i takmičarku utakmicu u okviru Prve lige Srbije. Raduje nas igra protiv domaćina, jer mnogo utakmica u proteklom periodu daje rezultat – osećamo se lepo na terenu “, rekao je Ivan Popović, igrač KKK Nais.

Dominacija KKK „Zmaj“

Svima je i pre početka turnira bilo jasno da je prvi favorit turnira bio KKK “Zmaj” iz Gradačca, evroligaš i neporaženi u prethodnoj nezavršenoj sezoni regionalne NLB lige. Iako oslabljen neigranjem Enesa Kamberovića, standardnog reprezentativca Bosne i Hercegovine, nijednog trenutka se nije postavljalo pitanje pobednika turnira. Puleni trenera-igrača KKK Zmaj, Arnela Mulića, pobedili su svaku četvrtinu na turniru. Najbolji igrač turnira je bio kapiten KKK “Zmaj”, Edis Imširović, koji je u obe utakmice ostvario dvocifren učinak u broju poena, asistencija i skokova.

Foto: KKK “Nais”

„Ovaj turnir je opravdao svoje ime. Prijateljstvo sa KKK “Bijeljina” traje duže od decenije. Radujem se što smo ostvarili prve kontakte sa KKK Nais. Nišlije imaju mlad klub, sa sasvim solidnom organizacijom i dobrim potencijalom. Imaju kolosalnu akademsku podršku, prati ih lokalna samouprava i sponzori, vidljivi su u medijima. Verujem da možemo da imamo saradnju u skorijoj budućnosti.“ – rekao je Edis Imširović, inače selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, najbolje reprezentacije u košarci u kolicima od Bosfora do Alpa.

Gostoprimstvo „bratskog“ kluba

Već je postala praksa u poslednjih 18 meseci da kada Nišlije i Bijeljinci gostuju jedni drugima, obezbeđuje se spavanje, a ne izostaju ni izleti. Tako su predstavnici domaćina, kapiten Boris Cvjetković i Dragan Rosuljaš, odveli goste sa juga Srbije u posetu prelepom etno-selu Stanišići.

Obilazak etno sela. Foto: KKK “Nais”

„Nama u KKK “Nais” je praznik kada se susrećemo sa predstavnicima našeg bratskog kluba. Njihovo gostoprimstvo je uvek iznova jedan nov „zadatak“ za nas da im „uzvratimo“. Ovaj sport je više od prijateljstva“, rekao je fizioterapeut KKK Nais, Tomislav Kojadinović.
Kapiten KKK “Bijeljina”, Boris Cvjetković, smatra da je sazrelo vreme za zajednički organizacioni iskorak. Plan je da početkom naredne godine Nišlije i Bijeljinci imaju i višednevne zajedničke pripreme. Kada je reč o ovom turniru, zadovoljni su svojom igrom, a ponosno ističu „spoj“ Nišlija i Gradaščana.

„Drago nam je što su naši prijatelji iz Niša upoznali naše prijatelje iz Gradačca. Napravljena je komunikacija, verujem da će sjajno komunicirati u budućnosti, jer imaju šta da ponude jedni drugima, a divni su ljudi. Što se tiče „naših“ Nišlija, oni znaju da nam samo tokom utakmice nisu „bratski“ klub. Pobedili smo ih u zanimljivoj utakmici, a takvi su naši susreti u poslednje vreme. Plan nam je da imamo zajedničke mini-pripreme, moguće ovde u Bijeljini, tokom januara“, rekao je uvek raspoložen Boris Cvjetković.

Ništa bez Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu, kažu iz KKK “Nais”

Trener-igrač KKK “Nais”, Miljan Hadžović, istraživač saradnik na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu, predvodio je grupu istraživača iz Niša, studenata doktorskih studija, Tijanu Stojanović, Danijela Božića i Aleksandra Stamenkovića. Ekipa istraživača je radila pilot istraživanje na temu antropometrijskih karakteristika, motoričke agilnosti i motivacije košarkaša u kolicima.

„Zahvaljujem se predstavnicima stručnih štabova KKK “Bijeljina” i KKK “Zmaj” iz Gradačca što su imali strpljenja i volju za testiranje. Dobili smo dragocene podatke i imamo šta da objavimo sportskoj nauci“, rekao je prof. Miljan Hadžović.

Statistiku za turnir “Sport bez granica” vodila je studentkinja master studija pomenutog fakulteta, Biljana Dobrosavljević, inače žiteljka Bijeljine.